Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1947 στο προάστιο της Λευκωσίας Παλλουριώτισσα. Σπούδασε ζωγραφική στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικωφ της Μόσχας, μεταξύ του 1969 και του 1975. Μεταξύ του 1978 και του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής στην έδρα Μνημειώδους Ζωγραφικής του Ινστιτούτου Σούρικωφ.
Στην Κύπρο ο Ανδρέας Χαραλάμπους εργάστηκε ως καθηγητής της τέχνης σε γυμνάσια. Το 1980 ίδρυσε σχολή ζωγραφικής στη Λευκωσία (όπου είχε και το εργαστήριό του). Το 1981 ίδρυσε τη γκαλερύ «Σπίτι του Καλλιτέχνη» στη Λευκωσία, στο οποίο οργανώθηκαν κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, θεατρικές κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την πρώτη ατομική έκθεση έργων του ο καλλιτέχνης οργάνωσε στη Λευκωσία το 1970. Έκτοτε οργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία κι αλλού στην Κύπρο, στη Μόσχα κ.α. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές παγκύπριες κι άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία. Ο Ανδρέας Χαραλάμπους ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία (σε έργα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και άλλων θεατρικών συγκροτημάτων), την ενδυματολογία και τις θεατρικές μάσκες (για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας).
Η ζωγραφική του εργασία διακρίνεται για τη βαθιά φιλοσοφική της διάθεση. Ο καλλιτέχνης Α. Χρυσοχός λέγει για το έργο του Α. Χαραλάμπους:
... Κίνητρο η αγάπη για το φως, το χρώμα, τον άνθρωπο και τη σύγχρονη Κύπρο. Καθώς όμως το φως, το χρώμα και τ' αντικείμενα ολοκληρώνονται σαν σήματα με μια τεχνική άψογη στην απόδοση των τόνων και του χώρου, η περιγραφή εισέρχεται στα σύνορα μιας μελαγχολικής ποίησης, φανερώνεται μια ευαίσθητη προσωπικότητα που θλίβεται από την τραγικότητα της μοίρας και ζητά ελπίδα στην πανθεϊστική λατρεία της φύσης...
Το 2006 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε πλήρως τον χώρο όπου στεγαζόταν το εργαστήρι του Ανδρέα Χαραλάμπους και η Σχολή Καλών Τεχνών που είχε ιδρύσει. Από τη φωτιά καταστράφηκαν:
- 500 ζωγραφικά έργα, στην πλειοψηφία τους με λάδι, και 150 θεατρικές μελέτες σε λάδι και άλλα υλικά, ενδυματολογικές μελέτες επίσης σε λάδι και άλλα υλικά, καθώς και τρισδιάστατες θεατρικές μακέτες, μάσκες σε γύψο και αφίσες.
- 1.000 σχέδια με μολύβι, κάρβουνο, γραφίτη —αρκετά από αυτά ήταν ημιτελή—, καθώς και μεγάλες ποσότητες υλικών τέχνης, ζωγραφικής και σχεδίου, χρώματα, τελάρα, καμβάδες και άλλα.
- Συλλογή αφρικανικής γλυπτικής, η οποία αριθμούσε 35 έργα παλιάς αφρικανικής γλυπτικής, όλα μουσειακά, καθώς και μια άλλη αρκετά μεγάλη συλλογή πετρωμάτων, ημιπολύτιμων λίθων, οστράκων, όπως επίσης και μια συλλογή από αρχαία αντικείμενα από την Κύπρο και τον κόσμο.
Σημαντικό κομμάτι του εργαστηρίου του Ανδρέα Χαραλάμπους ήταν η βιβλιοθήκη τέχνης, που διατηρούσε με αρκετές χιλιάδες τόμους και πολλά σπάνια βιβλία από τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα. Από την πυρκαγιά κάηκε ολοσχερώς και αρχείο, το οποίο διατηρούσε επί 35 χρόνια ο ζωγράφος, και μια σπάνια συλλογή 1.500 δίσκων κλασσικής μουσικής.
Τέλος, παρανάλωμα του πυρός έγιναν οι μεταφράσεις που έκανε ο ζωγράφος από τη ρωσική στην ελληνική γλώσσα 600 ιαπωνικών ποιημάτων από τον 4ο μέχρι το 19ο αιώνα. Σώθηκε ένα αντίγραφο αυτής της μεταφραστικής εργασίας, επειδή είχε σταλεί σε εκδοτικό οίκο της Αθήνας.