Επίσκοπος Κυρηνείας από το 1824 μέχρι τον θάνατό του το 1844 (περίοδος Τουρκοκρατίας). Είχε γεννηθεί στο χωριό Καλοπαναγιώτης κατά τα τέλη του 18ου αιώνα (ο ακριβής χρόνος είναι άγνωστος). Ο Χαραλάμπης (Χαράλαμπος) διαδέχθηκε στον θρόνο Κυρηνείας τον Δαμασκηνό που το 1824 είχε ανέλθει αναγκαστικά στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου. Του Χαραλάμπη διάδοχος στον θρόνο Κυρηνείας ήταν ο Χαρίτων.
Πριν γίνει επίσκοπος, ο Χαραλάμπης ήταν μοναχός στο μοναστήρι του Κύκκου. Το 1821, όταν ο τότε ηγούμενος Ιωσήφ συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Τούρκους (κατά τις εκτεταμένες σφαγές του Ιουλίου), ο Χαραλάμπης εξελέγη από την αδελφότητα του μοναστηριού ως νέος ηγούμενός του. Ως ηγούμενος Κύκκου υπηρέτησε κατά τα ιδιαίτερα δύσκολα και τραγικά χρόνια 1821-1824. Το μοναστήρι είχε λεηλατηθεί άγρια από τους Τούρκους το 1821 και βρέθηκε όχι μόνο σε ιδιαίτερα τραγική θέση αλλά και υπό συνεχή διωγμό. Όταν το 1824 ο Χαραλάμπης έγινε επίσκοπος Κυρηνείας, στο αξίωμα του ηγουμένου Κύκκου τον διαδέχθηκε ο Νεόφυτος.
Δεν είναι γνωστή η στάση την οποία ο Χαραλάμπης τήρησε έναντι των σοβαρών γεγονότων της εποχής κατά την οποία κατείχε τον θρόνο Κυρηνείας, και ιδίως έναντι των επαναστατικών κινημάτων του 1833 τα οποία χειρίστηκε, από πλευράς Εκκλησίας, ο τότε αρχιεπίσκοπος Πανάρετος*. Ωστόσο επί Παναρέτου ο Χαραλάμπης μετείχε, μαζί με τον επίσκοπο Κιτίου Δαμασκηνόν και δυο λαϊκούς, τετραμελούς αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Η αποστολή αναχώρησε στις 14.10.1837 κι επέστρεψε στις 8.7.1838. Όπως και πολλές άλλες αποστολές κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι αυτή σχετιζόταν κυρίως με οικονομικά θέματα και βασικά με ζητήματα φορολογίας, κι αποσκοπούσε στην ελάττωση του οικονομικού βάρους που επωμίζονταν οι Κύπριοι. Η αποστολή του 1837/38 πέτυχε όπως ορισθεί κανονικός μισθός για τον εκάστοτε Τούρκο κυβερνήτη της Κύπρου, ώστε να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι αυθαιρεσίες και οι προσπάθειες για πλουτισμό. Ο μισθός ορίστηκε τότε σε 480.000 γρόσια. Επίσης η αποστολή πέτυχε να καθοριστεί ακριβές ποσόν για όλους τους φόρους στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των ενοικιάσεων, που ανήλθε στα 3.179.062 γρόσια.
Ο Χαραλάμπης είναι επίσης γνωστός για τις προσπάθειές του προς προώθηση της εκπαίδευσης στην πόλη της Κερύνειας και γενικότερα στην επισκοπική του περιφέρεια. Προς τούτο εισέφερε κατά καιρούς χρήματα, μετά δε από αρχιερατική συνέλευση στη Λευκωσία τον Νοέμβριο του 1840 (επί αρχιεπισκόπου Ιωαννικίου) καθορίστηκαν τρόποι προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης, οι δε ιεράρχες ανέλαβαν ως επίτροποι, ο καθένας στην εκκλησιαστική του περιφέρεια. Το 1841, σε παγκύπρια συνέλευση στην Αρχιεπισκοπή, αποφασίστηκε η ίδρυση αλληλοδιδακτικών σχολείων. Στην Κερύνεια αποφασίστηκε η ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου, που όμως φαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει, τουλάχιστον επί ημερών του Χαραλάμπη.