Άγονο νησάκι κοντά στις κυπριακές ακτές. Αναφέρεται από τον Λατίνο συγγραφέα Πλίνιο (Naturalis Historia, 5.131), μαζί με άλλα μικροσκοπικά κι άγονα νησάκια της Κύπρου: Ιλλυρίς, Τέλενδος, Αττελέβουσα.
Κατά τον Πλίνιο, στην εποχή του ένα τέτοιο νησάκι λεγόταν Διονυσία (Dionysia) αλλά πιο πριν λεγόταν Χαραίτα (Charaeta). To νησάκι αυτό, όπως και τα άλλα που αναφέρει ο Πλίνιος, υπολογίζεται ότι είναι νησάκια της περιοχής του Ακάμα κι ακόμη ανατολικότερα, μέχρι την περιοχή της Τηλλυρίας.
Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιο απ' αυτά τα νησάκια ήταν η Χαραίτα ή και Διονυσία. Πάντως η ονομασία Διονυσία [νήσος] προφανώς φανερώνει ότι επρόκειτο για νησάκι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο. Η μετονομασία, από Χαραίτα σε Διονυσία, δικαιολογείται επειδή η λατρεία του Διονύσου είχε εισαχθεί καθυστερημένα στην Κύπρο, οπότε φαίνεται ότι το νησάκι είχε μετονομαστεί όταν αφιερώθηκε στον θεό αυτόν, ο οποίος αποτέλεσε και το θέμα πολλών θαυμάσιων ψηφιδωτών στην Πάφο, κοντά στην οποία βρισκόταν, φαίνεται, και η Χαραίτα ή Διονυσία. Είναι πιθανό το νησάκι αυτό να ταυτίζεται με το σημερινό νησάκι Γερόνησος (ή νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας). Η σημερινή ονομασία Γερόνησος προήλθε από το Ιερά Νήσος και τέτοια θα ήταν εάν πράγματι το νησάκι ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο. Στο νησάκι αυτό υπάρχουν αρχαιότητες.