Η Φλωρεντία (Firenze στην ιταλική, Florentia στη λατινική) είναι από τις πιο σημαντικές πόλεις της Ιταλίας, τόσο από άποψη ιστορική όσο και οικονομική και, κυρίως, πολιτιστική. Διοικητική πρωτεύουσα σήμερα της επαρχίας της Τοσκάνης, κέντρο τεχνών και πολιτισμού, κάτοχος ανεκτίμητων καλλιτεχνικών θησαυρών, ευρίσκεται περί τα 230 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Η σημερινή της δόξα αποτελεί αντανάκλαση του λαμπρού της παρελθόντος.
Ιδρυμένη τον 1ο π.Χ. αιώνα, αρχικά ως οικισμός Ρωμαίων στρατιωτών στην περιοχή των Ετρούσκων, πήρε το όνομά της από το εξαίρετο φυσικό τοπίο της περιοχής της, που διασχίζεται από τον ποταμό Άρνο (το όνομά της σημαίνει Ανθούσα, Ανθισμένη). Τον 3ο μ.Χ. αιώνα αποτελούσε πρωτεύουσα επαρχίας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ευημερούσε ως εμπορικό κέντρο. Διετέλεσε υπό την κατοχή Γότθων, Λομβαρδών και άλλων. Ο 13ος και ο 14ος αιώνας ήταν περίοδος ταραχών αλλά και καλλιτεχνικής γονιμότητας, όπως και οικονομικής ακμής (το νόμισμά της, το φλωρίνι, κόπηκε τον 13ο αιώνα, οι δε τραπεζίτες της εξελίχθηκαν στους σημαντικότερους της Ευρώπης). Κυρίαρχη δύναμη της λεγόμενης «Τοσκανικής Ένωσης» (που είχε ιδρυθεί το 1197), αποκτούσε όλο και περισσότερη ισχύ, παρά την αστάθεια κατά τους αιώνες αυτούς. Σε πλήρη ακμή έφθασε η Φλωρεντία την εποχή της κυριαρχίας των Μέντιτσι (των Μεδίκων), μεταξύ του 1421 και του 1737. Κατά την πρώτη αυτή περίοδο, η κυρίαρχη οικογένεια των Μεδίκων κυβερνούσε τη Φλωρεντία χωρίς επίσημο τίτλο, όμως από το 1569 οι Μέδικοι πήραν τον τίτλο του μεγάλου δούκα της Τοσκάνης, επί ημερών του Κόσιμο Α'. Η δυναστεία των Μεδίκων εξέλιπε το 1737 και ο τίτλος τους πέρασε στον δούκα της Λωραίνης, σύζυγο της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας. Το 1861 η Φλωρεντία προσχώρησε στο νεοσύστατο τότε Βασίλειο της Ιταλίας, μάλιστα και ως προσωρινή του πρωτεύουσα από το 1865 μέχρι το 1871.
Κατά τις ημέρες της μεγάλης ακμής της, η Φλωρεντία ήλεγχε και μεγάλο τμήμα της Τοσκάνης, υπήρξε εμπορική δύναμη και σπουδαιότατο κέντρο παιδείας και τεχνών. Εξάλλου, αρκετοί από τους σπουδαιότερους συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες κλπ., προέρχονται από τη Φλωρεντία και την περιοχή της: Δάντης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Τζιόττο, Μιχαήλ Άγγελος, Μακιαβέλλι, Τσελλίνι, Μπρουνελλέσκι, Γαλιλαίος, Αρνόλφο ντι Κάμπιο, Μικελότσο, Αντρέα Πιζάνο, Μαζάτσιο, Ουτσέλλο, Φιλίππο Λίππι, Βερόκκιο, Μποτιτσέλλι και πολλοί άλλοι. Εξάλλου, και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γλυπτών, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων κλπ., είτε μαθήτευσαν στη Φλωρεντία, είτε επηρεάστηκαν από τη Φλωρεντινή Σχολή.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια