«Αλβανός» στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570-71 πολέμησε στην Κύπρο κατά των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών, με τον βαθμό του λοχαγού.
Ο Θωμάς Φλέσσας (ή Βλέσσας), αν και αναφέρεται ως «Αλβανός» αξιωματικός, όπως και άλλοι που πολέμησαν τότε κατά των Τούρκων στην Κύπρο, ήταν στην πραγματικότητα Έλληνας της Βορείου Ηπείρου που υπηρετούσε στον στρατό της Βενετίας. Στην Κύπρο ευρισκόταν τουλάχιστον από τις αρχές του 1570. Με την έναρξη του πολέμου (αρχές Ιουλίου του 1570), ο Θωμάς Φλέσσας πήρε μέρος στην προσπάθεια παρεμπόδισης των Οθωμανών να αποβιβαστούν στο νησί, ως αρχηγός λόχου «Αλβανών» ιππέων. Τέτοια σώματα ιππικού χρησιμοποιούνταν από τους Βενετούς ως μονίμως διακινούμενα οπουδήποτε χρειαζόταν.
Αργότερα ο Θωμάς Φλέσσας απεσύρθη στην πρωτεύουσα Λευκωσία όπου και πήρε μέρος στην αντίστασή της κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της. Όταν η Λευκωσία αλώθηκε από τους Τούρκους (9 Σεπτεμβρίου του 1570), ο Θωμάς Φλέσσας κατόρθωσε να διαφύγει και να ανεβεί στα βουνά. Αργότερα, μαζί με έναν άλλο «Αλβανό» αξιωματικό, τον Ιωάννη Λυκούνση, συγκέντρωσαν λίγους στρατιώτες που επίσης διέφυγαν και κατέφυγαν στα βουνά, σχημάτισαν μία ομάδα με την οποία, στις 6 Οκτωβρίου του 1570, κατόρθωσαν να εισέλθουν στην Αμμόχωστο, αφού διέσπασαν τον κλοιό των εχθρών που ήδη πολιορκούσαν στενά την πόλη αυτή, τη μοναδική που παρέμενε ακόμη ελεύθερη και αντιστεκόταν.
Στην Αμμόχωστο, ο Θωμάς Φλέσσας πολέμησε σκληρότατα καθ' όλους τους υπόλοιπους μήνες της πολιορκίας της, μέχρι και το τέλος, ως αρχηγός μικρής δύναμης ιππέων. Κατά τους επόμενους λίγους μήνες (από τον Οκτώβριο του 1570), πήρε μέρος σε σειρά αιφνιδιαστικών εξόδων του ιππικού από τα τείχη της Αμμοχώστου, και αστραπιαίων επιθέσεων που επέφεραν σοβαρά πλήγματα στις δυνάμεις των εχθρών. Αργότερα, όταν λόγω του στενότατου εχθρικού κλοιού, δεν γίνονταν πλέον έξοδοι, ο Θωμάς Φλέσσας ανέλαβε υπηρεσία επί των τειχών της Αμμοχώστου, και συγκεκριμένα υπήρξε ένας των επικεφαλής αξιωματικών που υπερασπίστηκαν τον προμαχώνα (ημιπύργιο) της Αγίας Νάπας - στο νότιο τμήμα των οχυρώσεων της πόλης, το τμήμα εκείνο που δέχτηκε το κύριο βάρος της τουρκικής πολιορκίας και χτυπήθηκε αγριότατα και αδιάκοπα για μήνες.
Εκεί, ο Θωμάς Φλέσσας πληγώθηκε, αλλά κατόρθωσε να επιβιώσει. Ωστόσο με την πτώση της Αμμοχώστου, στις αρχές Αυγούστου του 1571, συνελήφθη αιχμάλωτος.
Στις πηγές έχουμε μαρτυρίες έως και την αιχμαλωσία του. Δεν γνωρίζουμε όμως τι απέγινε στη συνέχεια.