Φιούρερ Κρίστοφ

Γερμανός περιηγητής στο τέλος της Βενετοκρατίας

Image

Γερμανός ευγενής του 16ου-17ου αιώνα, καταγόμενος από την πόλη Νυρεμβέργη, που κατά το 1566 επισκέφθηκε την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν.

 

Ο Κρίστοφ Φιούρερ γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη το 1541 και πέθανε εκεί το 1610. Ήταν αρκετά μορφωμένος και έκανε διάφορα ταξίδια που τα άρχισε σε νεαρή ηλικία (21 χρόνων). Ένα από τα ταξίδια του ήταν προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, που το πραγματοποίησε το 1566, σε ηλικία 25 χρόνων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του εκείνου, ο Κρίστοφ Φιούρερ πέρασε και από την Κύπρο, στην οποία παρέμεινε από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 7 Μαΐου του 1566. Η Κύπρος βρισκόταν τότε υπό την κατοχή των Βενετών, και ο επισκέπτης αυτός την είδε μόνο τέσσερα χρόνια πριν από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (το 1570).

 

Ένα ταξιδιωτικό κείμενο για το προσκύνημά του στους Αγίους Τόπους, που έγραψε ο Κρίστοφ Φιούρερ, πρωτοεκδόθηκε στη Νυρεμβέργη το 1621, στη λατινική γλώσσα. Το 1646 επανεκδόθηκε, πάλι στη Νυρεμβέργη, αλλά στη γερμανική γλώσσα. Σ' αυτό το κείμενο περιλαμβάνεται και ένα σχετικά σύντομο απόσπασμα που αναφέρεται στην Κύπρο. Σ' αυτό, ο Κρίστοφ Φιούρερ αναφέρεται σε μερικές πτυχές του αρχαίου παρελθόντος της Κύπρου, αλλά δίνει και περιγραφές και άλλες πληροφορίες για το νησί, λίγο πριν από τον πόλεμο του 1570-71 και την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς. Περιγράφει τις Αλυκές και τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο (όπου, μεταξύ άλλων, μας δίνει το κείμενο επί της επιτάφιας στήλης του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β', που είχε πεθάνει το 1473 και είχε ταφεί στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο), μας δίνει διάφορες άλλες πληροφορίες για την Αμμόχωστο και για εκκλησίες της. Κάνει επίσης αναφορά στη Λευκωσία (όπου δίνει, μεταξύ άλλων, και το κείμενο επί του τάφου ενός Βενετού αξιωματούχου, του Κάρλο Καπέλλο, που είχε ταφεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας). Τέλος, ο Κρίστοφ Φιούρερ απαριθμεί και τα κύρια προϊόντα της Κύπρου τότε.

 

Το κείμενό του αποτελεί σήμερα αξιόλογη μαρτυρία για την Κύπρο των τελευταίων χρόνων της περιόδου της Βενετοκρατίας.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια