Φερδινάνδος Ferdinand

Όνομα μελών της βασιλικής οικογένειας της Μαγιόρκας (infante) κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Με την Κύπρο σχετίστηκαν οι ακόλουθοι:

 

Φερδινάνδος Α': Ξάδελφος του Φρειδερίκου, βασιλιά της Σικελίας, που έδρασε και στην Ελλάδα ως διοικητής της τρομερής «Καταλανικής Εταιρείας». Ο Φερδινάνδος Α', που εποφθαλμιούσε το πριγκιπάτο της Αχαΐας (Πελοπόννησος) το οποίο κι απέκτησε, προσέγγισε στα 1315 τον τότε βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β' με σκοπό τη σύναψη μιας συμμαχίας μέσω ενός γάμου. Ο Φερδινάνδος είχε πρόσφατα μείνει χήρος, μετά τον θάνατο της συζύγου του Ισαβέλλας (της οικογένειας των Βιλλεαρδουίνων) και προσφέρθηκε να νυμφευθεί κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου. Το συνοικέσιο διευθετήθηκε στις 5.10.1315, με την Ισαβέλλα ντ' Ιμπελέν, ξαδέλφη του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β' (ήταν κόρη του σινεσκάρδου Φιλίππου ντ' Ιμπελέν ο οποίος είχε νυμφευθεί μια θεία του Ερρίκου Β'). Σώζεται το γαμήλιο συμβόλαιο μεταξύ Φερδινάνδου της Μαγιόρκας και Ισαβέλλας ντ' Ιμπελέν, το οποίο προσυπογράφουν, ως μάρτυρες, και Λατίνοι ιερωμένοι της Κύπρου όπως ο τότε επίσκοπος Πάφου Ιάκωβος και ο επίσκοπος Λεμεσού Ιωάννης.

 

Το βασίλειο της Κύπρου πρόσβλεπε, βέβαια, με το συνοικέσιο αυτό, σε ακόμη πιο στενούς δεσμούς με την Ισπανία. Ωστόσο ο γάμος έγινε αρκετά αργότερα, στις 7 Ιουνίου του 1316 αλλά λίγο αργότερα στις 5 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, ο Φερδινάνδος σκοτώθηκε σε μάχη.

 

Φερδινάνδος Β': Μετά τον θάνατο του Φερδινάνδου Α', διαδόχου του θρόνου της Μαγιόρκας, το 1316, η νεαρή σύζυγός του Ισαβέλλα ντ' Ιμπελέν παντρεύτηκε τον Ούγο ντ' Ιμπελέν, κόμητα της Γιάφφα και της Ασκαλώνος. Από τον πρώτο της σύζυγο πρόλαβε ν' αποκτήσει δυο γιους, τον Ιάκωβο Β' , βασιλιά της Μαγιόρκας και τον Φερδινάνδο Β', (infante). Ο Φερδινάνδος Β' νυμφεύθηκε το 1340 την Εχίβη, κόρη του τότε βασιλιά της Κύπρου Ούγου Δ'. Στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους, ο Φερδινάνδος Β' (ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μετά τον γάμο του) ήλθε σε ρήξη με τον βασιλιά-πενθερό του. Διατυπώθηκαν σοβαρές αλληλοκατηγορίες, και στον καυγά αναμείχθηκαν και οικονομικές διαφορές, τελικά δε ξέσπασε σκάνδαλο με την απογύμνωση του Φερδινάνδου Β' από τα αξιώματα και τις περιουσίες που του είχαν δοθεί στην Κύπρο, την αποπομπή του από τον βασιλιά Ούγο, τελικά τη σύλληψή του και τη διατύπωση κατηγορίας εναντίον του για προδοσία. Το σκάνδαλο πήρε διεθνείς διαστάσεις, με ανάμειξη και του βασιλιά της Αραγονίας Πέτρου Δ', και της Ασανσιόν, βασίλισσας της Νεαπόλεως (που ήταν θεία του Φερδινάνδου και μάλιστα είχε παρευρεθεί στον γάμο του, κάνοντάς του και δώρο από 50.000 φλωρίνια). Μάλιστα ο βασιλιάς της Αραγονίας απειλούσε ότι θα εξεστράτευε κατά της Κύπρου εάν ο Ούγος Δ' θανάτωνε τον Φερδινάνδο.

 

Ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, αλλά χωρίς χρήματα και χωρίς κανένα φίλο στην Κύπρο που να τολμούσε να τον βοηθήσει. Τριγύριζε στη Λευκωσία απελπισμένος, ενώ στο σπίτι στο οποίο διέμενε ρίχνονταν πέτρες τα βράδια. Τελικά, φοβούμενος για τη ζωή του, ο Φερδινάνδος κατόρθωσε να διαφύγει από την Κύπρο, αλλά τίποτε γι’ αυτόν δεν ακούστηκε στη συνέχεια. Η σύζυγός του Εχίβη παρέμεινε στην Κύπρο, όπου και πέθανε κατά τη μεγάλη επιδημία πανώλους του 1363.