Κορφή ύψους 1.362 μέτρων, περί τα δύο χιλιόμετρα βόρεια της μαγευτικής Κοιλάδας των Κέδρων. Βρίσκεται ακριβώς στα διοικητικά σύνορα των επαρχιών Πάφου-Λευκωσίας και είναι η ψηλότερη κορφή του δυτικού τμήματος της οροσειράς Τροόδους.
Από γεωλογικής απόψεως, η κορφή είναι τοποθετημένη πάνω στα σκληρά ανθεκτικά πετρώματα του διαβάση πάνω στα οποία αναπτύχθηκαν πυριτιούχα εδάφη. Αυτά τα πετρώματα άντεξαν τη διάβρωση και εξακολουθούν να ορθώνονται επιβλητικά στην κορυφογραμμή του Τροόδους.
Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται ο Τρίπυλος είναι από τις ψηλότερες της Κύπρου και φθάνει τα 900 χιλιοστόμετρα (μέσος όρος περιόδου 1951-1980). Γύρω από την κορφή φυτρώνουν τα κέδρα ενώ στις πλαγιές απαντώνται τα πεύκα και μια πλούσια θαμνώδης βλάστηση.
Περί τα 5,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τρίπυλου βρίσκεται η βουνοκορφή του Κύκκου (1.318 μ.) και περί τα 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του ο δασικός σταθμός του Σταυρού της Ψώκας. Εξάλλου στα βόρεια του Τρίπυλου βρίσκεται η τοποθεσία Δώδεκα Άνεμοι. Πρόκειται για μια ανεμοδαρμένη τοποθεσία με έξοχη θέα προς τα βόρεια και νότια.
Από την επιβλητική κορφή του Τρίπυλου, που είναι ταυτόχρονα και υδροκρίτης, πηγάζουν πολυάριθμα ρυάκια που τροφοδοτούν τους ποταμούς Έζουσα και Λιμνίτη.