Λέγεται και αρκόστρουθος (ο). Emberiza calandra. Οικογένεια: Emberizidae. Ενδημικό πουλί της Κύπρου, που κάποτε όμως έρχεται κι ως επισκέπτης όταν μεταναστεύει, συνήθως τον Απρίλιο. Παλαιότερα η τριζάρα απαντάτο στην Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς, τα τελευταία όμως χρόνια ο πληθυσμός της έχει ελαττωθεί σημαντικά γιατί, αν και είναι πουλί προστατευόμενο, σκοτώνεται από κυνηγούς ή συλλαμβάνεται με διάφορες μεθόδους (ιξόβεργα, δίκτυα, μικρές συρμάτινες παγίδες κλπ.) σε μεγάλους αριθμούς.
Έχει χρώμα ανοικτό καφέ με ελαφρές σκούρες ραβδώσεις στην κεφαλή, στη ράχη και στο στήθος. Το ράμφος της είναι χοντρό και το άνω μέρος του έχει χρώμα καφέ ενώ το κάτω μέρος κίτρινο. Φωλιάζει στο έδαφος και γεννά 4-6 γκρίζα αυγά με καφέ στίγματα. Είναι το μοναδικό πουλί της Κύπρου που αρχίζει να κελαηδά κατά τον Ιανουάριο σαν κάθεται στις κορφές των δέντρων και στα σύρματα. Η φωνή του είναι δυνατή κι επαναλαμβάνει κάτι σαν τίς-τίς-τίς-τιιίζ (απ' όπου, μάλλον, και η ονομασία τριζάρα). Τρέφεται με σπόρους και έντομα. Το μέγεθός της φθάνει τα 18 εκατοστόμετρα.
Εκτός από την Κύπρο απαντάται και στην Αγγλία, στην κεντρική και νότια Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη βόρεια Αφρική και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Είναι το μοναδικό είδος της οικογένειας Emberizidae που ζει μόνιμα στην Κύπρο, αν και συνολικά 10 είδη απαντώνται στο νησί. Τα άλλα είδη είναι επισκέπτες που περνούν ή έρχονται να διαχειμάσουν ή να παραμείνουν το καλοκαίρι για να φωλιάσουν και να φύγουν το φθινόπωρο.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια