Τρασίλα

Image

Οι τρασ’ίλες ανήκουν στην οικογένεια των Κορυδαλλιδών (Alaudidae) που περιλαμβάνει ανά τον πλανήτη συνολικά 97 διαφορετικά είδη σε 20 γένη. Συγκαταλέγονται στην τάξη Στρουθιόμορφα (Passeriformes) και στα ωδικά πτηνά.

 

Πρόκειται για κοσμοπολίτικα πουλιά, με τα περισσότερα είδη να είναι αφρικανικά και να αρέσκονται σε ξηρά περιβάλλοντα.

 

Έχουν δυνατό και ίσιο ράμφος, μεγάλα φτερά και χρώμα συνήθως όμοιο με το χώμα για σκοπούς παραλλαγής, μιας και είναι εδαφόβια πουλιά. Η τροφή τους αποτελείται από σπόρους, έντομα, σκουλήκια και τρυφερά χόρτα. Συνήθως σκάβουν στο έδαφος με το δυνατό τους ράμφος για εξεύρεση τροφής.

 

 

Τα περισσότερα είδη διαθέτουν υπέροχο κελάδημα, κυρίως την αναπαραγωγική περίοδο. Τραγουδούν εν πτήσει καθώς αιωρούνται στον αέρα για να κατοχυρώσουν την αναπαραγωγική τους περιοχή ή για να προσελκύσουν ταίρι.

 

Χτίζουν τις φωλιές τους σε μικρές κοιλότητες στο έδαφος, σε εσοχές βράχων ή σε τούφες χόρτων. Στην κατασκευή τους χρησιμοποιούν ξερά χόρτα, τρίχες και φτερά. Το θηλυκό γεννά 3-6 πιτσιλωτά αβγά, αναλόγως του είδους. Η επώαση κρατά περίπου 14 μέρες και η αναπαραγωγή γίνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το μεγάλωμα των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Ταΐζουν τους νεοσσούς αποκλειστικά με έντομα και κάμπιες μέχρι να ενηλικιωθούν. Οι νεοσσοί έχουν τη συνήθεια μερικές μέρες μετά την εκκόλαψή τους να εγκαταλείπουν περπατώντας τη φωλιά τους και να κρύβονται σε κοντινούς θάμνους και χόρτα για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο και από διάφορους άλλους κινδύνους. Σε περίπτωση παρατεταμένης καλοκαιρίας, υπάρχουν δύο επωαστικές περίοδοι.

 

 

Στην Κύπρο συναντούμε οκτώ διαφορετικά είδη τρασ’ίλων, εκ των οποίων μόνο το ένα είδος είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου, ενώ τα υπόλοιπα εφτά αποτελούν αποδημητικά είδη που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό ή για να ξεχειμωνιάσουν.

 

Οι τρασ’ίλες που συναντούμε στην Κύπρο είναι:

 

  1. Bar-tailedlark(Ammomanescinctura) (Gould, 1839) – Μικρή αμμογαλιάντρα – Αμμοτράσ’ιλος
  2. Bimaculatedlark (Melanocoryphabimaculata) (Menetries, 1832) – Βουνογαλιάντρα
  3. Calandra lark (Melanocoryphacalandra) (Linnaeus, 1766) Γαλιάντρα – Μαυροτράσ’ιλος
  4. Crested lark (Galeridacristata) (Linnaeus,1758) Κατσουλιέρης – Κορυδαλλός – Σκορταλλός–Τσούρουλλος
  5. Eurasian Skylark (Alaudaarvensis) (Linnaeus,1758) Τρασ’ίλα–Σταρήθρα
  6. Greater Short-toed Lark (Calandrellabrachydactyla) (Leisler, 1814) Μικρογαλιάντρα–Τρασ’ιλούδα
  7. Wood lark (Lullulaarborea) (Linnaeus, 1758) Πευκοτρασ’ίλα–Δεντροσταρήθρα
  8. Lesser short – toed Lark (Alaudalarufescens) ή(Calandrellarufescens) (Vieillot, 1820) Γραμμωτή Μικρογαλλιάντρα, Στικτοτρασ’ιλούδα, Μικρογαλιάντρα της Ερήμου.

 

 

 Ο Αμμοτράσ’ιλος είναι αποδημητικό πουλί και πολύ σπάνιο είδος για τον τόπο μας με μόνο μερικές αναφορές. Τη συναντούμε σε πολλές αφρικανικές χώρες, στη Μέση Ανατολή, στην Αραβία και αρκετές άλλες ασιατικές χώρες. Αρέσκεται να συχνάζει σε αμμώδεις έρημες και ημιέρημες περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

Η Βουνογαλιάντρα είναι και αυτή αποδημητικό πουλί και σπάνιο για την Κύπρο και την Ευρώπη. Τη συναντούμε από την Τουρκιά μέχρι την Κεντρική Ασία και Αφρική. Αρέσκεται να συχνάζει σε πετρώδεις ημιέρημες περιοχές. Στην εμφάνιση μοιάζει πολύ με τον Μαυροτράσ’ιλο. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

 

Ο Μαυροτράσ’ιλος ή γαλιάντρα συχνάζει σε ανοικτές συνήθως επίπεδες εκτάσεις που κυριαρχούνται από καλλιέργειες (ιδίως σιτηρών), στέπες ή παρομοίου τύπου ξερούς οικότοπους, πετρώδη εδάφη και άλλες θέσεις με χαμηλή βλάστηση. Πρόκειται για μερικώς μεταναστευτικό είδος. Σε μερικές περιοχές της Κύπρου απαντώνται μερικά ζευγάρια ολόχρονα και κατά πάσα πιθανότητα να αναπαράγονται και στην Κύπρο. Γενικά, αναπαράγεται στις θερμές εύκρατες ζώνες της Ευρασίας και της ΒΔ Αφρικής, από τη Μεσόγειο μέχρι τη νότια Ρωσία και τη δυτική Μογγολία, με τους ασιατικούς πληθυσμούς να είναι περισσότερο μεταναστευτικοί από τους ευρωπαϊκούς. Στη ΒΔ Ευρώπη είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης. Διακρίνεται για το υπέροχο κελάδημά της και για την ικανότητά της να μιμείται κελαϊδίσματα άλλων πουλιών.

 

Ο Σκορταλλός ή κορυδαλλός είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου. Αναπαράγεται στον τόπο μας και είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη κορυδαλλών. Είναι ένα χαρακτηριστικό πουλί της κυπριακής και ελληνικής υπαίθρου. Το κελαΐδισμά του είναι δυνατό, καθαρό και σε πολύ υψηλούς τόνους. Φτιάχνει τη φωλιά του σε θερισμένα χωράφια και σε άγονες περιοχές με χαμηλή βλάστηση.

 

 

Η Τρασ’ίλα ή Σταρήθρα είναι αποδημητικό είδος το οποίο είναι πολύ κοινό για την Κύπρο και χρησιμοποιεί την Κύπρο για να ξεχειμωνιάσει. Συχνάζει σε φρεσκοοργωμένα χωράφια δημητριακών τρώγοντας τους σπόρους, εξ ου και το όνομα Σταρήθρα. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

Η Τρασ’ιλούδα είναι αποδημητικό πουλί και τη συναντούμε στον τόπο μας την εποχή της αποδημίας, καθώς χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μεταναστευτικό σταθμό. Μοιάζει πολύ με την Τρασ’ίλα και συχνάζει και αυτή σε φρεσκοοργωμένα χωράφια δημητριακών τρώγοντας σπόρους και έντομα. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

Η Πευκοτρασ’ίλα είναι αποδημητικό είδος το οποίο χρησιμοποιεί την Κύπρο για να ξεχειμωνιάσει. Αρέσκεται να συχνάζει σε περιοχές με δέντρα, κυρίως πεύκα, εξ ου και το όνομά της Πευκοτρασ’ίλα. Πιθανόν μερικά ζευγάρια να αναπαράγονται στον τόπο μας. Τη συναντούμε στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

 

 

Η Στικτοτρασ’ιλούδα είναι αποδημητικό πουλί και πολύ σπάνιο είδος για τον τόπο μας με μόνο μερικές αναφορές. Τη  συναντούμε στην Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Δεν αναπαράγεται στον τόπο μας.

 

Κάθε κυνηγός μπορεί να σκοτώσει όσες θέλει

 

Δυστυχώς σε αρκετές χώρες του κόσμου, ακόμα και της Ευρώπης, επιτρέπεται το κυνήγι ορισμένων ειδών και αποτελούν για τους ανθρώπους λιχουδιά. Φυσικά η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κυνήγι επιτρέπεται (κακώς) για την Τρασ’ίλα (EurasianSkylark) χωρίς να υπάρχει κότα, δηλαδή ο κάθε κυνηγός μπορεί να σκοτώσει όσες θέλει. Πολλές φορές οι κυνηγοί χρησιμοποιούν παράνομα μιμητικές συσκευές που προσελκύουν τα πουλιά, με αποτέλεσμα να τα αποδεκατίζουν κατά εκατοντάδες. Λόγω της ομοιότητας όλων των ειδών των τρασ’ίλων, τα πουλιά σκοτώνονται ανεξέλεγκτα, ακόμα και τα σπάνια είδη. Μεγάλο κίνδυνο για τα πουλιά αυτά αποτελεί το γεγονός ότι φωλιάζουν στο έδαφος, καθώς τα αβγά και οι νεοσσοί είναι εύκολη λεία για τους θηρευτές, όπως ερπετά, αρπαχτικά πουλιά και αρπαχτικά θηλαστικά, όπως την αλεπού, την ποντίκα και τον σκαντζόχοιρο.

 

 

Πολλά είδη λόγω του υπέροχου κελαϊδίσματός τους και της ικανότητάς τους να μιμούνται κελαϊδίσματα άλλων ωδικών πουλιών, όπως ο Μαυροτράσ’ιλος (Calandralark), συλλαμβάνονται παράνομα με δίχτυα και πωλούνται στην παράνομη αγορά πουλιών ως κατοικίδια.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image