Τουρκοπάρπουνον

Image

Είδος παρπουνιού* που ανήκει στην οικογένεια των Μουλλιδών (Mullidae). Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης τα παρπούνια και οι στρίλιες*. Στις κυπριακές θάλασσες εμφανίζονται δυο είδη:

 

α) Upeneus tragula, Richardson, 1846. Αγγλική ονομασία: Black striped goat fish. To μήκος του φθάνει τα 20 εκ. περίπου.  Έχει μακρουλό, και σχετικά συμπιεσμένο στα πλευρά, σώμα και μάλλον μυτερό ρύγχος. Η ράχη του είναι σκούρα ασημένια, ενώ το υπόλοιπο σώμα του είναι πιο ανοιχτόχρωμο με ωχρές κίτρινες γραμμές. Εμφανίζεται σχετικά σπάνια. Δυο ψάρια του είδους ψαρεύτηκαν το 1986 σε βάθος 8 οργυιών σε θαλάσσια περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη.

 

β) Upeneus moluccensis (Bleeker, 1855). Αγγλική ονομασία: Goldband goat fish. Εμφανίζεται πολύ συχνά. Το μήκος του φθάνει τα 24 εκ. περίπου. Έχει μακρουλό σώμα, και σχετικά συμπιεσμένο στα πλευρά, και περίπου στρογγυλό ρύγχος. Το χρώμα της ράχης του είναι ανοικτό ρόδινο με ασημένιο, ενώ το υπόλοιπο σώμα του είναι ασημένιο. Στα πλευρά εμφανίζεται μια κίτρινη ταινία. Το είδος αυτό ονομάζεται επίσης και τουρκού (η). Και τα δυο είδη έχουν στην κάτω σιαγόνα δυο προεξοχές σαν «υπογένειο» με τις οποίες σκαλίζουν τη λάσπη για εξεύρεση τροφής. Το κρέας τους είναι καλό σε ποιότητα, δεν συγκρίνεται όμως με τα παρπούνια και τις στρίλιες που έχουν εξαιρετικής ποιότητας κρέας. Ψαρεύονται με δίχτυα και τράτες.

 

Η ονομασία τουρκοπάρπουνον ή τουρκού δόθηκε στα ψάρια αυτά από Κυπρίους ψαράδες, επειδή πίστευαν ότι ήλθαν στις κυπριακές θάλασσες από τις ακτές της Τουρκίας. Η άποψη αυτή πιθανόν να είναι μέχρις ενός σημείου ορθή. Τα είδη αυτά μετανάστευσαν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, και φυσικά η πιθανότητα να διακινήθηκαν από τις ακτές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου κλπ. προς την Κύπρο, δεν πρέπει να αποκλείεται.