Τουρκοκύπριος ποιητής διεθνούς φήμης. Γεννήθηκε στο χωριό Καζάφανι στις 16 Φεβρουαρίου 1927 και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 2001. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Κύπρο και στην Τουρκία για μερικά χρόνια. Εικοσιπεντάχρονος πήγε στη Βρετανία για να σπουδάσει φιλοσοφία και δημοσιογραφία. Το 1958 επέστρεψε στην Κύπρο κι εργάστηκε στην εφημερίδα «Μποζκούρτ», όπου διατηρούσε πολιτική στήλη. Επίσης εξέδωσε τότε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο 7 Τelli. Το 1961 πήγε και πάλι στο Λονδίνο, όπου έκτοτε ζούσε και εργαζόταν, βασικά ως διοικητικός γραμματέας του Κυπρο-Τουρκικού Συνδέσμου Μεγάλης Βρετανίας, επιβλέποντας διάφορες εκδόσεις του Συνδέσμου.
Ο Οσμάν Τουρκάι έχει χαρακτηρισθεί ως «ο πρώτος στον κόσμο ποιητής της εποχής του διαστήματος», το δε έργο του είναι διαποτισμένο από ισχυρά οράματα πλανητών και αστέρων, και από οράματα ενός ανθρώπου που αβοήθητος κατευθύνεται ολοταχώς προς το πυρηνικό μέλλον. Η έμπνευσή του προέρχεται από την πυρηνική φυσική: «δημιουργώ, είπε ο ίδιος, το σύμπαν μου υπό το φως της πυρηνικής φυσικής και της διαστημικής τεχνολογίας».
Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Τιμήθηκε με περισσότερα από 15 ποιητικά βραβεία και άλλες τιμητικές διακρίσεις. Το 1988 προτάθηκε για το Νόμπελ λογοτεχνίας από τέσσερις διεθνείς οργανώσεις, περιλαμβανομένων του World Poetry Society International (που εδρεύει στη Μαδράς της Ινδίας και τον Άγιο Φραγκίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών), και του Poetry Circle of UNESCO (που εδρεύει στο νέο Δελχί). Μεταξύ άλλων, το 1988 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Italia για συλλογή τεσσάρων συμφωνικών ποιημάτων. Το 1989 εξελέγη πρόεδρος της διεθνούς εκτελεστικής επιτροπής του World Academy of Arts and Culture, ενός ιδρύματος που εδρεύει στην Καλιφόρνια.
Πηγή: