Τίτος Titus Flavius Sabinus Vespasianus

Image

Ρωμαίος αυτοκράτορας του 1ου αιώνα μ.Χ. Ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο το 79 μ.Χ. και βασίλευσε ως το 81. Προηγουμένως συμβασίλευσε με τον πατέρα του Βεσπασιανό. Ο Τίτος έγινε περίφημος όταν, ύστερα από μακρά πολιορκία, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ (70 μ.Χ.). Η «αψίδα του Τίτου», που υψώθηκε προς τιμήν του στη Ρώμη από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό για τη στρατιωτική του αυτή επιτυχία, σώζεται μέχρι σήμερα.

 

Όπως διηγούνται οι Ρωμαίοι συγγραφείς Σουητώνιος και Τάκιτος, ο Τίτος, πηγαίνοντας από την Κόρινθο στην Ιουδαία για να συναντήσει τον πατέρα του Βεσπασιανό, πέρασε από την Κύπρο. Ευρισκόμενος στο νησί θέλησε να επισκεφθεί το ιερό της Αφροδίτης στην Πάφο και να ζητήσει μαντεία από τους ιερείς του ναού για το θαλασσινό του ταξίδι, γιατί τα ρωμαϊκά πολιτικά πράγματα «αυτά τα χρόνια ήσαν πολύ αναστατωμένα».

 

Κατά τον Τάκιτο ο Τίτος θυσίασε στο ιερό της θεάς πολλά σφάγια. Ο ιερέας και μάντης Σώστρατος, αφού μελέτησε τα σπλάχνα των σφαγίων, αποφάνθηκε ότι ήταν ευνοϊκά και ότι η θεά συμφωνούσε με τις ενέργειες του Τίτου. Στη συνέχεια ο ιερέας κάλεσε σε ιδιαίτερη μυστική συνομιλία τον Τίτο και του αποκάλυψε το ευοίωνο μέλλον, πράγμα που έκαμε τον Τίτο να αναχωρήσει από την Κύπρο «με αναπτερωμένο το ηθικό του». Πιθανόν να ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο ο αυτοκράτορας επέτρεψε στην Πάφο να ονομάζεται και Φλαβία, από το γένος των Φλαβίων στο οποίο ανήκε κι ο ίδιος.

 

Το όνομα του Τίτου (Τίτος Καίσαρ Βεσπασιανός Σεβαστός) αναφέρεται και σε επιγραφή από τον  Άγιο Τύχωνα, περιοχή της Αμαθούντος. Η επιγραφή είναι αναθηματική στην Αφροδίτη και τον ίδιο.