Τιρίμος Μαρτίνος

Image

Κύπριος πιανίστας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 19 Δεκεμβρίου  1942.  Άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε πολύ μικρή ηλικία κοντά στον πατέρα του Δημήτρη Τιρίμο. Σε ηλικία 6 μόλις χρόνων εμφανιζόταν παίζοντας πιάνο μπροστά σε κοινό, ενώ σε ηλικία 12 χρόνων προκάλεσε κατάπληξη όταν διηύθυνε 7 παραστάσεις της Τραβιάτας του Βέρντι σε φεστιβάλ όπερας που είχε οργανωθεί στην Κύπρο, με ορχήστρα και σολίστες από την Ιταλία. Με υποτροφία, σε ηλικία 12 χρόνων, πήγε στο Λονδίνο όπου και φοίτησε στη Σχολή Μπετάλες. Το 1959 κέρδισε υποτροφία και φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου μελέτησε κυρίως πιάνο και σύνθεση. Μέχρι την αποφοίτησή του, το 1963, κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Κέρδισε επίσης νέα υποτροφία που του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη, υπό τον καθηγητή Ρίχαρντ Χάουζερ. Αργότερα επέστρεψε στο Λονδίνο όπου συνέχισε ανώτερες σπουδές στο πιάνο με τον διάσημο καθηγητή Γκόρντον Γκριν. 

 

» Βλέπε βίντεο: Μαρτίνος Τιρίμος εκτελεί Σοπέν

 

Το 1965 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Μπετόβεν που έγινε στη Βιέννη. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στο Ουίκμορ Χωλ του Λονδίνου με εξαιρετική επιτυχία. Το 1967 απέκτησε τον τίτλο του εταίρου του Ιδρύματος Γκουλμπεκιάν (Λονδίνου). Το 1971 μοιράστηκε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου του Μονάχου και τον επόμενο χρόνο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παρόμοιο διεθνή διαγωνισμό στη Γενεύη. Από τότε, με τις εμφανίσεις του με διάφορες παγκόσμιας φήμης μεγάλες ορχήστρες, καθώς και με τους δίσκους που εξέδωσε, αναγνωρίστηκε σαν ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής μας. Μεταξύ των επιτυχιών του ήταν η εκτέλεση όλων των σονατών για πιάνο του Σούμπερτ το 1975 (ήταν ο πρώτος πιανίστας που τις εκτέλεσε μπροστά σε κοινό). Ολόκληρος ο κύκλος των σονατών αυτών, με εκτελεστή τον Τιρίμο, μεταδόθηκε το 1985 από το τρίτο πρόγραμμα του BBC σε εβδομαδιαία προγράμματα. Το 1986 ερμήνευσε στη Γερμανία και στην Αγγλία τα 5 κονσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν, συνεργαζόμενος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δρέσδης την οποία διηύθυνε ο ίδιος από το πιάνο. Η συνεργασία του με την ίδια Ορχήστρα συνεχίστηκε κι αργότερα.

 

Εκτός από έργα Σούμπερτ και Μπετόβεν, στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται έργα Μπαχ, Σούμαν, Μπραμς, Σοπέν, Ντεμπυσσύ, Στραβίνσκυ, Λίστ και άλλων κλασσικών και συγχρόνων συνθετών. Ο Τιρίμος έχει δώσει κονσέρτα και ρεσιτάλ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στη γενέτειρά του Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου.  Έχει δε κάμει αρκετές ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν σε δίσκους με διεθνή επιτυχία. Εμφανίστηκε επίσης σε διάφορα προγράμματα πολλών τηλεοπτικών δικτύων.

 

Το 2004 οι εμφανίσεις του περιελάμβαναν συναυλίες με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης και στο Φεστιβάλ Αθηνών κατά τη διάρκεια τον Ολυμπιακών Αγώνων με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία «Η Οδύσσεια» η οποία προβλήθηκε από το Κανάλι 4 και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση μνημειώδης ήταν η εκτέλεση του κονσέρτου για πιάνο του Τippett η οποία μεταδόθηκε από το BBC ζωντανά από τον καθεδρικό ναό του Coventry για τους εορτασμούς των 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη. Από το 2002 επίσης ο Κύπριος πιανίστας πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες μουσικής δωματίου περιοδεύοντας με το τρίο του, το Rosamunde Trio.

 

Οι ηχογραφήσεις όλου του πιανιστικού έργου του Μότσαρτ σε 12 CDs από τον Μαρτίνο Τιρίμο κυκλοφόρησαν το 2006. Την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο της 250ής επετείου της γέννησης του συνθέτη, παρουσίασε ολόκληρο το πιανιστικό έργο του Μότσαρτ σε μια μοναδική σειρά οκτώ συναυλιών, στο Cadogan Hall του Λονδίνου. Πρόσφατα ηχογράφησε όλα τα έργα του Μπετόβεν και τo 2010 ερμήνευσε τα άπαντα του Σοπέν στο Kings Place του Λονδίνου σε μια σειρά 10 συναυλιών. Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph τον περιέγραψε σαν «ένα πιανίστα με όραμα και ένα εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου».

 

Μαέστρος 

Ως μαέστρος εμφανίσθηκε με την English Chamber Orchestra, την Academy of St. Martin in the Fields, την Prague Chamber και συχνά με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία «η Οδύσσεια». Από το 2002 περιοδεύει εκτεταμένα με το Rosamunde Trio, το οποίο κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το ρεπερτόριο του Piano Trio. Επίσης, 12 από τους ταλαντούχους μαθητές του κέρδισαν πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στα διεθνή σεμινάρια του, πρόσφατα στην Ιαπωνία, Κίνα, Ιταλία και ΗΠΑ, απέκτησε το όνομα ενός μεγάλου ‘master’ ο οποίος εμπνέει τον πιανίστα ν’ ανεβεί σε ψηλότερα επίπεδα έκφρασης.

To ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 80 κοντσέρτα και σχεδόν όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Εκτός Ευρώπης, περιοδεύει συχνά στην Ιαπωνία και Κίνα ως και στην Αμερική. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσα για διάκριση στις Τέχνες και Επιστήμες.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπραική Εγκυκλοπαίδεια
  2. Φιλελεύθερος: Αφιέρωμα στο Σοπέν από τον Μαρτίνο Τιρίμο

Φώτο Γκάλερι

Image