Παρτασίδης Δώρος

Image

Καλλιτέχνης φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου  1944 στη Λευκωσία και αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή το 1963. Μετά τη στρατιωτική του θητεία το Γεννάρη του 1966 προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως κινηματογραφιστής. Αργότερα με υποτροφία φοίτησε στο Royal College of Art στο Λονδίνο, από όπου πήρε το 1971 δίπλωμα στον τομέα Φιλμ και Τηλεοράσεως. Το 1972 επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στο ΡΙΚ, ως κινηματογραφιστής. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 συνέχισε να εργάζεται στην πρώτη γραμμή κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας. Φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε αγγλικές εφημερίδες και περιοδικά, περιλαμβανομένων των The SundayTimes, The Observer, The Guardian και το περιοδικό Vogue.

 

Τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε δικό του στούντιο και συνέχισε να εργάζεται τόσο ως κινηματογραφιστής όσο και ως φωτογράφος. Κατά τα επόμενα χρόνια, ως ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Αγγλία, κάλυψε κινηματογραφικά για την κρατική Τηλεόραση εκατοντάδες πολιτικά, κοινωνικά και άλλα γεγονότα τόσο στην Αγγλία όσο και σε αρκετές άλλες χώρες. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην κυπριακή παροικία της Αγγλίας, μετέχοντας σε σημαντικά γεγονότα αλλά και αναπτύσσοντας πολιτική δραστηριότητα για προώθηση του αγώνα της Κύπρου και για ενημέρωση Άγγλων πολιτικών και του αγγλικού κοινού γενικότερα σχετικά με την κυπριακή τραγωδία και το ζήτημα της Κύπρου. Προς τούτο, οργάνωσε και εκθέσεις φωτογραφιών του.

 

Ως κινηματογραφιστής, κάλυψε για το ΡΙΚ κάθε επίσημη και άλλη επίσκεψη Κυπρίων προέδρων και άλλων πολιτικών στην Αγγλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της έδρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε και με το ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο και πάλι την Κύπρο και την τραγωδία της και με στόχο και τη διαφώτιση των ξένων, ενώ εξέδωσε και βιβλία με φωτογραφίες του. Από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 προβλήθηκαν τα ακόλουθα  ντοκιμαντέρ στα οποία εργάστηκε ως κινηματογραφιστής:

 

  1. The Green Line, 1984
  2. Between Two Cultures, 1986
  3. Un employment by the Unemployed, 1988.

 

Επίσης το ντοκιμαντέρ του Crossing the Line προβλήθηκε σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Αυστραλία, Ελλάδα και Κύπρο. Εξάλλου για την τηλεόραση του ΡΙΚ δημιούργησε δύο ντοκιμαντέρ σχετικά με την κυπριακή παροικία της Αγγλίας, ενώ υπήρξε και ο κινηματογραφιστής και άλλων. Από το ΡΙΚ προβλήθηκαν και τα ντοκιμαντέρ του Cyprus, the Holy Island (2001) και Cypriot Diaspora (2005). Επίσης σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "Η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων Μεγάλης Βρετανίας" σε κείμενο του Αντρου Παυλίδη.

 

Φωτογραφικές του εκθέσεις, με φωτογραφίες από την Κύπρο, τα μνημεία, τους ανθρώπους και την πρόσφατη τραγωδία της, οργάνωσε 5 στο Λονδίνο, εκ των οποίων μία το 1996 στεγάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και μία άλλη το 2007 στον καθεδρικό ναό του Westminster, με τίτλο The Lossofa Religious Heritage. To 2000 οργάνωσε επίσης φωτογραφική έκθεση με τίτλο Crossing the Line στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Το 2001 έκθεση φωτογραφιών του με τίτλο TheGreenLine οργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στη Λευκωσία. Το 2009 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») έκθεση με έργα ζωγραφικής  22 καλλιτεχνών από τη Βρετανία, Ελλάδα , Κύπρο, Ελβετία και Γερμανία, για τη συλημένη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, εμπνευσμένα από φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη. Μεταξύ 2003-2008 ο Παρτασίδης  πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στην Κύπρο, με σκοπό να αποτυπώσει σε οπτικό αρχείο  τα λεηλατημένα μνημεία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

 

Φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, συνοδευόμενες από ποιητικά κείμενα του Άντρου Παυλίδη, με τον οποίο επανειλημμένα συνεργάστηκε, αποτέλεσαν την έκδοση πολυτελούς λευκώματος με τίτλο «Κύπρος 1974, Μέρες Συμφοράς». Το λεύκωμα εκδόθηκε το 1975 στην Αθήνα, με εκδοτική επιμέλεια του χαράκτη Α. Τάσσου, ταυτόχρονα και στην αγγλική με τίτλο “Cyprus 1974, Days of Disaster”. Φωτογραφίες από το λεύκωμα αυτό δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά πολλών χωρών, ενώ κάποιες έγιναν και αφίσες.

 

Ο Δώρος Παρτασίδης εξέδωσε επίσης τα ακόλουθα βιβλία με φωτογραφίες του:

 

  1. Rebecca is a Cypriot (1979)
  2. Portraits of Makarios (1981)
  3. The Green Line-The Division of Cyprus (1988).
  4. Faces of Cyprus (2009) 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image