Ταλιάνος Ιωάννης

Image

Αθλητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1901. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Λόγω των επιδόσεών του στον αθλητισμό και στα μαθήματα, προωθήθηκε από τον διευθυντή του Κάνον Νιούχαμ σε κυβερνητική εργασία (Κτηματολόγιο).

 

Υπήρξε πολυσύνθετο αθλητικό ταλέντο με επιδόσεις που ξεπέρασαν τα κυπριακά όρια. Το ήθος και οι επιδόσεις μαζί με το πάθος για τον αθλητισμό τον κατέστησαν πραγματικό ίνδαλμα των συναθλητών και συνανθρώπων του. Γι’ αυτά του τα χαρίσματα τιμήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (1988) με την ανωτάτη αθλητική διάκριση.

 

Με τον αθλητισμό ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Προτού ακόμη αποφοιτήσει, σαν αθλητής του Συλλόγου της Λευκωσίας «Παγκύπρια», κέρδισε στους 12ους Παγκύπριους αγώνες (1919) το αγώνισμα του άλματος εις ύψος. Στους 13ους Παγκύπριους αγώνες του 1922 πρώτευσε τόσο στο άλμα εις ύψος (1,70 μ.) όσο και στον δρόμο 110 μ. μετ' εμποδίων (17'' 4/5). Τα ίδια αγωνίσματα κέρδισε και στους 14ους Παγκύπριους αγώνες του 1923.

 

Τον επόμενο χρόνο, σαν μέλος της ομάδας της Λευκωσίας, βρέθηκε στην Αθήνα για συμμετοχή στους 16ους Πανελλήνιους αγώνες.  Έτσι η συμμετοχή του στους ετήσιους Παγκύπριους αγώνες κατέστη αδύνατη. Η παρουσία του στους Πανελλήνιους αγώνες απετέλεσε σταθμό στην αθλητική του σταδιοδρομία. Κέρδισε δυο πρώτες νίκες στους δρόμους μετ' εμποδίων (110 και 400 μ.) και μια δεύτερη (άλμα εις ύψος). Στον προκριματικό των 400 μ. μετ' εμποδίων δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση (65''.0) την οποία βελτίωσε στον τελικό (64''.6). Με τις νίκες του αυτές βοήθησε την τετραμελή ομάδα της Λευκωσίας (Φρ. Μικελλίδης-Κ. Παντελίδης-Α. Τσουρής-Ι. Ταλιάνος) να κερδίσει την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία των Πανελληνίων αγώνων.

 

Λόγω ακριβώς των εξαιρετικών του επιδόσεων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον περιέλαβε στην προολυμπιακή ομάδα για την Ολυμπιάδα του Παρισιού (1924). Ο τελικός καταρτισμός της ομάδας έγινε ύστερα από πανελλήνιους προκριματικούς αγώνες στο Στάδιο των Αθηνών (4,5.6.1924) στις 28 Απριλίου 1924. Πρώτευσε και στα δυο αγωνίσματά του με νέες πανελλήνιες επιδόσεις: 16".6 στον δρόμο 110 μ. μετ' εμποδίων και 62''.0 στον δρόμο 400 μ.

 

Σαν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας πήρε μέρος στην 3η σειρά προκριματικών αγώνων και κατέλαβε την 3η θέση με χρόνο 17''.0 στα 110 μ. μετ' εμποδίων. Στην ίδια σειρά αγωνίστηκε και στο δεύτερό του αγώνισμα στο οποίο δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση (61''.6).

 

Μαζί με τους συναθλητές του Κ. Παντελίδη, Α. Παπαφίγκο και Α. Καραγιάννη δημιούργησαν πανελλήνια επίδοση στη σκυταλοδρομία 4X100 μ. στην οποία κατέλαβαν την 4η θέση στον πρώτο ημιτελικό. Στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Κύπρο το 1925 κέρδισε δυο δεύτερες νίκες (άλμα εις ύψος και 110 μ. μετ' εμποδίων). Κατά την περίοδο των αγώνων αυτών και συγκεκριμένα σε γιορταστική εκδήλωση στο στάδιο της Λευκωσίας στις 20 Απριλίου 1925 κατέρριψε μαζί με τον Ελλαδίτη συναθλητή του Ι. Καριοφύλλη την πανελλήνια επίδοση στο άλμα εις ύψος (1,78 μ.). Για τυπικούς κυρίως λόγους -οι αγώνες ήταν εκδήλωση επιδείξεων- δεν αναγνωρίστηκε η επίδοσή του σαν πανελλήνια.

 

Τα αθλητικά του βήματα ακολούθησαν πιστά τα παιδιά του Κώστας (ποδόσφαιρο) και Γλαύκος (110 και 400 μ. μετ' εμποδίων).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια