Η μικρή εκκλησία του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή Λεμεσού, βρίσκεται στην περιοχή του αρχαίου Κουρίου, στην πεδιάδα ανατολικά της ακρόπολης και δίπλα στο χώρο όπου ανασκάφηκε ο αρχαίος βασιλικός τάφος. Βρίσκεται δηλαδή στην έκταση της νεκρόπολης του Κουρίου, όπου θεωρείται ότι είχε ταφεί και ο άγιος Ερμογένης που, μεταξύ άλλων, είχε τιμηθεί και ως προστάτης της πόλης της Λάρνακας αλλά και του χωριού Επισκοπή, σύμφωνα προς παλαιό κείμενο που αναφέρει και θρύλο ότι ο άγιος είχε φθάσει στο νησί περπατώντας πάνω στα κύματα.
Η παλαιά αυτή εκκλησούλα είναι λιθόκτιστη, με χοντρούς τοίχους, καμαροσκέπαστη και δίκλιτη. Το κεντρικό κλίτος έχει εσωτερικές διαστάσεις περίπου 6Χ3 μέτρα, χωρίς τη μικρή αψίδα στα ανατολικά. Το βόρειο κλίτος είναι, ουσιαστικά, μία πρόσθετη στοά με χαμηλότερη στέγη, διαστάσεων 6,5Χ2 μέτρων. Ο βόρειος τοίχος του ναού, πάχους μισού μέτρου, έχει αψιδωτό άνοιγμα που επικοινωνεί με τη στοά. Στο ανατολικό άκρο της στοάς υπάρχει ο τάφος όπου θεωρείται ότι είχε ταφεί ο άγιος. Η μοναδική μικρή αψιδωτή θύρα του ναού βρίσκεται στον δυτικό τοίχο.
Ο τάφος, που κατά μαρτυρία του R. Gunnis (1936) ήταν σαρκοφάγος, σήμερα έχει επικαλυφθεί με νεότερη κατασκευή από μάρμαρο.
Η οδική σήμανση στην περιοχή αναφέρει την εκκλησία ως μοναστήρι. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία ως προς το πότε και για πόσο χρονικό διάστημα είχε λειτουργήσει στο χώρο αυτό μικρό μοναστήρι.