Συρία και Κύπρος

Image

Η Συρία (πλήρης σημερινή ονομασία: Αραβική Δημοκρατία της Συρίας) είναι αραβικό κράτος της Εγγύς Ανατολής. Έχει έκταση 185.180 τ. χλμ. και πρωτεύουσα την Δαμασκό. Ο πληθυσμός της. Το 90% περίπου του πληθυσμού της είναι Ισλαμιστές και το υπόλοιπο κυρίως Χριστιανοί (Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί κ.α.). Η Συρία συνορεύει με την Τουρκία στα βόρεια, με το Ιράκ στα ανατολικά, με την Ιορδανία στα νότια και νοτιοανατολικά, με το Ισραήλ και τον Λίβανο στα νοτιοδυτικά, ενώ στα δυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Από την Κύπρο οι ακτές της Συρίας (που βρίσκονται στα ανατολικά του νησιού) απέχουν περί τα 100 χλμ.

 

Η προϊστορία και ιστορία της σημερινής Συρίας είναι στενότατα συνδεδεμένη με την προϊστορία και ιστορία μιας ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται από την Ανατολία (στα βόρεια) ως την έρημο του Σινά (στα νότια) και από τον ποταμό Ευφράτη (στα ανατολικά) μέχρι τις συρολιβανικές μεσογειακές ακτές (στα δυτικά), είναι δε γνωστή ως συροπαλαιστινιακή ιστορία. Η ευρύτερη αυτή περιοχή σχηματίζει ένα τεράστιο ημικύκλιο (τη λεγόμενη «Εύφορη Ημισέληνο») με επίκεντρο τη σημερινή Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

 

Έτσι, όταν γίνεται λόγος για αρχαίες σχέσεις Κύπρου και Συρίας, κι ακόμη και μεσαιωνικές, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι τέτοιες σχέσεις συχνά συνδέονται και με την ίδια την Παλαιστίνη και γενικά όλες τις χώρες που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, στην οποία βρίσκεται και το νησί της Κύπρου. Όπως ήταν φυσικό, οι σχέσεις Συρίας-Κύπρου υπήρξαν συνεχείς, πυκνές και ποικίλες ήδη από τα αρχαιότατα χρόνια, σήμερα δε είναι ιδιαίτερα φιλικές. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αρχαίες και μεσαιωνικές πηγές αρκετές φορές με τον όρο Συρία υπονοείται ολόκληρη η γεωγραφική έκταση της σημερινής Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, μέχρι και της Αιγύπτου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image