Στρατιωτικός που υπηρέτησε και πέθανε στην Κύπρο κατά την Αρχαιότητα (Ελληνιστικά χρόνια). Μας είναι γνωστός από επιτύμβια επιγραφή που βρέθηκε στο δάσος της Βάλειας στην ανατολική Κύπρο, κοντά στο χωριό Γαστριά, κι αναφέρει:
Συμμαχο ἐστί τό σᾶμα τριήραρχο Κνιδίου
Δηλαδή:
Του Συμμάχου είναι ο τάφος, τριηράρχου από την Κνίδο.
Ο Σύμμαχος, λοιπόν, ήταν τριήραρχος, δηλαδή διοικητής (καπετάνιος) τριήρους, και φαίνεται ότι ήταν μέλος ξένου μισθοφορικού ναυτικού σώματος που στάθμευε στην Κύπρο και βρισκόταν στην υπηρεσία των Πτολεμαίων. Πράγματι, επί ημερών των Πτολεμαίων, διάφορα τέτοια μισθοφορικά σώματα στάθμευαν στο νησί.
Ο Σύμμαχος αναφέρεται ως Κνίδιος, καταγόμενος δηλαδή από την πόλη Κνίδο. Τούτο οδήγησε αρκετούς παλαιότερους μελετητές να θεωρήσουν ότι υφίστατο στην αρχαία Κύπρο πόλη Κνίδος, την οποία τοποθέτησαν στην περιοχή του δάσους της Βάλειας (όπου βρίσκεται μάλιστα σημειωμένη και στους σύγχρονους χάρτες, ως αρχαιολογικός χώρος). Υπάρχουν, πράγματι, ερείπια εκεί, σήμερα όμως πιστεύεται ότι πόλη με τέτοιο όνομα δεν υπήρχε.
Βλέπε λήμμα: Βάλεια
Ο τριήραρχος Σύμμαχος πιστεύεται ότι καταγόταν από τη φημισμένη αρχαία πόλη Κνίδο της Καρίας, απ' όπου ήλθε στην Κύπρο για υπηρεσία, κι εδώ πέθανε κι ετάφη.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια