Λογοτέχνης, κριτικός. Γεννήθηκε το 1948 στο χωριό Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου. Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών στις 23 Φεβρουαρίου 2025.
Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια σπούδασε χημεία στη Μόσχα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Θωμάς Συμεού κατέγραψε σημαντική πορεία στα γράμματα και στον πολιτισμό της Κύπρου.
Δημοσίευσε ποιήματά του σε διάφορα έντυπα με τα οποία συνεργάστηκε, όπως και κριτική, μελέτες και άρθρα.
Η πορεία του στα γράμματα περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, μελέτες και εκδόσεις βιβλίων για σημαντικούς Κύπριους δημιουργούς, κριτικές θεάτρου, βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις έργων Κύπριων και ξένων δημιουργών, μελέτες για ελλαδικούς λόγιους, συστηματικές προτάσεις θεμάτων- εκδηλώσεων, όπως και συμμετοχή σε επιτροπές και φορείς του πολιτισμού.
Βλέπε Βίντεο: Ο θωμάς Συμεού μιλά για τον Παύλο Λιασίδη
Διετέλεσε μέλος πολλών συμβουλευτικών επιτροπών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ήταν ενεργό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και από το 1992 μέχρι και το 2013 εκλεγμένος Γραμματέας του Δ.Σ. Διετέλεσε μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για οκτώ συνεχή χρόνια.
Η προσφορά του Θωμά Συμεού στις τέχνες και τα γράμματα είναι πολύτιμη, ιδίως με την πολύπλευρη συνεργασία και διευθυντική- εκδοτική υπηρεσία προς το πρώτο χρονολογικά λογοτεχνικό περιοδικό της Κύπρου, τη «Νέα Εποχή» (Μάρτιος 1959). Στο ιστορικό περιοδικό της Αριστεράς, αρχικά σε νεαρή ηλικία, δημοσίευσε αρκετά ποιήματα, πεζογραφικά έργα και μελέτες. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συνεργάτης, συντάκτης και διευθυντής.
Βλέπε λήμμα: Νέα Εποχή
Για 25 χρόνια, (από το 1988-2013), ο Θωμάς Συμεού ήταν η ψυχή της «Νέας Εποχής», συμβάλλοντας καθοριστικά στην προβολή και παρουσίαση της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου και του κόσμου. Εκεί δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού και κριτικού του έργου. Ιδιαίτερες στιγμές του πνευματικού έργου του είναι οι εκδόσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με ε/κ και τ/κ ποίηση.
Στην πρώτη ποιητική συλλογή του που φέρει τον τίτλο «Του Χρέους», ο Θωμάς Συμεού εξάγγειλε την δική του ματιά για τον κοινωνικό ρόλο των ποιητών, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο: «Κι’ η αποστολή μου ως ποιητή, μα πιο πολύ ως ανθρώπου: να ξαλαφρύνω την καθολική ζωή από την πολλήν οδύνη που της μαζεύει ο καημός της κάθε μέρας…» Αυτήν την αποστολή χρέους προς την άνθρωπο και την Κύπρο ο Θωμάς Συμεού την ακολούθησε μέχρι το τέλος.
Με όλο το έργο του υποστήριξε αυτόν τον προσανατολισμό: Επιμέλειες βιβλίων και μελέτες για τον Γ. Ρίτσο, τον Κ. Βάρναλη, την ποίηση της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στην Ελλάδα, Ανθολόγια και ερευνητικές εργασίες για τον Παύλο Λιασίδη, τον Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη, τον Θοδόση Πιερίδη κ.ά.
Ο Θωμάς Συμεού εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Τραγούδια της ζωής» (1969), «Του χρέους» (1971), «Ποίηματα 1972-1978» (1978). Τελευταία εκδομένη πραγματεία που εξέδωσε ήταν η σειρά δοκιμίων με τον τίτλο «Όψεις της κοσμοθεωρίας του Παύλου Λιασίδη» (2015).
Πηγές: