Σαν σήμερα: 09 Αυγούστου

1980 Κουρτ Βαλντχάιμ

Κάνει λόγο για επανεγκατάσταση στα Βαρώσια

Ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχάιμ στις 9 Αυγούστου του 1980 κατά την εναρκτήρια δήλωσή του (opening statement) υποβάλλει ουσιαστικά μερικές συμβιβαστικές προτάσεις προς τις δυο πλευρές που αποσκοπούσαν στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πάνω στις διάφορες πτυχές του προβλήματος. Γίνεται ξανά αναφορά σε επανεγκατάσταση στα Βαρώσια σύμφωνα προς το σημείο 5 της συμφωνίας της 19ης Μαΐου του 1978.

Γεννήθηκαν

Απεβίωσαν

1956

Ιάκωβος Πατάτσος

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ

1956

Ανδρέας Ζάκος

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ

1956

Χαρίλαος Μιχαήλ

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ

0803

Ειρήνη η Αθηναία

Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

0117

Τραϊανός

Ρωμαίος αυτοκράτορας

Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 49/2014 της 23ης Δεκεμβρίου 1994 καθιέρωσε την 9η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες (ιθαγενείς) λαοί στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Άλλα Γεγονότα

1973 Σταύρος Σταύρου Σύρος

Συλλαμβάνεται από το Εφεδρικό Σώμα

Στις 9 Αυγούστου 1973 το Εφεδρικό Σώμα συλλαμβάνει τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Β Σταύρο Σταύρου Σύρο μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Μαζί συλλαμβάνεται και ο γραμματέας του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεων και επαρχίας Λεμεσού Δημήτρης Σπουργίτης.

1964 Συμβούλιο Ασφαλείας

Έκκληση σε Τουρκία και Κύπρο για κατάπαυση του πυρός

Στις 9 Αυγούστου 1964, μετά τις μάχες στην Τηλλυρία και τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει το ψήφισμα 193 με το οποίο απευθύνει επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να σταματήσει αμέσως τον βομβαρδισμό και τη χρήση στρατιωτικής βίας οποιουδήποτε είδους εναντίον της Κύπρου, και την κυβέρνηση της Κύπρου να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της να καταπαύσουν αμέσως το πυρ.

1943 Κυπριακό Εθνικό Κόμμα

Ανακοινώνει τις προγραμματικές του θέσεις

Το Κυπριακό Εθνικό Κόμμα ανακοινώνει τις προγραμματικές του θεσεις στις 9 Αυγούστου 1943. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει " τήν ἀνάγκην ἰδιαιτέρας ἐθνικῆς ὀργανώσεως μέ σκοπόν τήν πρός συντονισμόν τῶν δυνάμεων τοῦ Ἑλληνικοῦ στοιχείου τῆς Νήσου ἐργασίαν..."

1930 Εφημερίδα «Ανατολή»

Κυκλοφορεί το τελευταίο της φύλλο

Το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «Ανατολή» κυκλοφορεί στις 9 Αυγούστου 1930. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε στη Λεμεσό το 1927 από τον ποιητή και λόγιο Ευέλθοντα Γ. Πιτσιλλίδη ως Εβδομαδιαία Πολιτική και Φιλολογική Εφημερίδα.