Σαν σήμερα: 09 Αυγούστου

1964 Συμβούλιο Ασφαλείας

Έκκληση σε Τουρκία και Κύπρο για κατάπαυση του πυρός

Στις 9 Αυγούστου 1964, μετά τις μάχες στην Τηλλυρία και τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει το ψήφισμα 193 με το οποίο απευθύνει επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να σταματήσει αμέσως τον βομβαρδισμό και τη χρήση στρατιωτικής βίας οποιουδήποτε είδους εναντίον της Κύπρου, και την κυβέρνηση της Κύπρου να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της να καταπαύσουν αμέσως το πυρ.

Απεβίωσαν

1956

Ιάκωβος Πατάτσος

Απαγχονίζεται από τους Άγγλους

1956

Ανδρέας Ζάκος

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ

1956

Χαρίλαος Μιχαήλ

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ

0803

Ειρήνη η Αθηναία

Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

0117

Τραϊανός

Ρωμαίος αυτοκράτορας

Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 49/2014 της 23ης Δεκεμβρίου 1994 καθιέρωσε την 9η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες (ιθαγενείς) λαοί στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Άλλα Γεγονότα

1943 Κυπριακό Εθνικό Κόμμα

Ανακοινώνει τις προγραμματικές του θέσεις

Το Κυπριακό Εθνικό Κόμμα ανακοινώνει τις προγραμματικές του θεσεις στις 9 Αυγούστου 1943. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει " τήν ἀνάγκην ἰδιαιτέρας ἐθνικῆς ὀργανώσεως μέ σκοπόν τήν πρός συντονισμόν τῶν δυνάμεων τοῦ Ἑλληνικοῦ στοιχείου τῆς Νήσου ἐργασίαν..."

1930 Εφημερίδα «Ανατολή»

Κυκλοφορεί το τελευταίο της φύλλο

Το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «Ανατολή» κυκλοφορεί στις 9 Αυγούστου 1930. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε στη Λεμεσό το 1927 από τον ποιητή και λόγιο Ευέλθοντα Γ. Πιτσιλλίδη ως Εβδομαδιαία Πολιτική και Φιλολογική Εφημερίδα.