Σαν σήμερα: 30 Ιουλίου

2019 Νεκτάριος

Εκλέγεται Μητροπολίτης Κιτίου

Ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος εκλέγεται Μητροπολίτης Κιτίου ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στις 30 Ιουλίου 2019.

Γεννήθηκαν

1946

Λούης Ηγουμενίδης

Εκπαιδευτικός

1926

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία της ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.

Άλλα Γεγονότα

1982 Μελίνα Μερκούρη

Θέτει θέμα επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό στις 30 Ιουλίου 1982.

1974 Συνομιλίες της Γενεύης

Υπογράφεται διακήρυξη για παύση των εχθροπραξιών

Στις 30 Ιουλίου 1974 ολοκληρώνονται οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Γεώργιος Μαύρος, Τουράν Γκιουνές, Τζέιμς Κάλαχαν) καλούν τις "αντίπαλες δυνάμεις στην Κύπρο να σταματήσουν κάθε επιθετική ή εχθρική δραστηριότητα".

1571 Αστόρρε Βαγλιόνε

Συντριπτική νίκη κατά των Οθωμανών

Στις 30 Ιουλίου 1571 ο αρχιστράτηγος της Κύπρου κατά τη διάρκεια της οθωμανικής εκστρατείας Αστόρρε Βαγλιόνε, πετυχαίνει συντριπτική νίκη σκοτώνοντας δυο σαντζακμπέηδες και πολλούς στρατιώτες, επαληθεύοντας την πληροφορία των Τούρκων από εξωμότες ότι οι δυο ικανότεροι στρατηγοί των Βενετών ήταν στην Αμμόχωστο.

1571 Έκτη έφοδος των Οθωμανών κατά της Αμμοχώστου

Αποκρούεται και αυτή

Στις 30 Ιουλίου 1571 οι Οθωμανοί διενεργούν έκτη γενική έφοδο κατά της Αμμοχώστου, η οποία αποκρούεται από τους υπερασπιστές της όπως και οι προηγούμενες. Πρόκειται για την πιο μεγάλη και πιο σφοδρή επίθεση εναντίον της πόλης.

1468 Αικατερίνη Κορνάρο

Παντρεύεται τον βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Β΄

Η Αικατερίνη Κορνάρο και ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β' παντρεύονται στη Βενετία διά πληρεξουσίου στις 30 Ιουλίου 1468 όταν η Αικατερίνη είναι μόλις 14 ετών.