Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου

2018 Η τέχνη της ξερολιθιάς

Εντάσσεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

Η τέχνη της Ξερολιθιάς συμπεριλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ’υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας μετά από απόφαση της UNESCO, στις 26 Νοεμβρίου 2018.

’λλα Γεγονότα

2005 Αγώνας ΑΠΟΕΛ- ΑΕΛ

Καταλήγει σε αιματοκύλισμα

Στις 26 Νοεμβρίου 2005 ένας αστυνομικός (Μάριος Μαλέκος) πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, όταν δέχεται χτύπημα από πέτρα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώνονται πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕΛ Λεμεσού με τον ΑΠΟΕΛ (1-1) στο Τσίρειο Στάδιο για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Τραυματίζονται άλλοι 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες.

1973 Αεροπειρατία σε αεροπλάνο της KLM

Αίτημα των αεροπειρατών προς τον Μακάριο

Στις 26 Νοεμβρίου 1973 αεροπειρατές καταλαμβάνουν αεροσκάφος τύπου «Τζάμπο»των Ολλανδικών Αερογραμμών. Οι αεροπειρατές ζητούν από τον Πρόεδρο Μακάριο να απελευθερώσει 7 ’ραβες που κρατούνται στις φυλακές της Λευκωσίας.

1955 Απελευθερωτικός αγώνας

Η Κύπρος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Λόγω της δράσης της ΕΟΚΑ, η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου 1955.

1924 Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Υιοθετείται από την Κοινωνία των Εθνών

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης, υιοθετείται στις 26 Νοεμβρίου 1924 από την Κοινωνία των Εθνών. Η διακήρυξη αυτή αφορά την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.

1921 Πολιτική Οργάνωσις Κύπρου

Ιδρύεται με σκοπό την Ένωση

Ιδρύεται στις 26 Νοεμβρίου 1921 η Πολιτική Οργάνωσις Κύπρου, με σκοπό την προώθηση της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Μεταξύ των πρωτεργατών της είναι ο επίσκοπος Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς, ο Θεοφάνης Θεοδότου, ο Ιωάννης Κληρίδης, οι Ι. Οικονομίδης,Γ. Μαρκίδης Α. Τριανταφυλλίδης, Γ. Χατζηπαύλου και άλλοι.