Σαν σήμερα: 23 Σεπτεμβρίου

2010 Δικαστήριο του Μονάχου

Αποφασίζει υπέρ της Κύπρου

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, το δικαστήριο του Μονάχου μετά από μια 13χρονη νομική διαμάχη αποφασίζει ότι οι κυπριακοί θησαυροί που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν θα πρέπει να επιστραφούν στην Κύπρο.

Απεβίωσαν

2009

Βίας Λειβαδάς

Συγγραφέας, πολιτικός

Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.

Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 23η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της εκστρατείας στην Κύπρο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και μη-κυβερνητικών οργανώσεων που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και να προωθήσουν τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.

Άλλα Γεγονότα

1995 Η Κύπρος στη διαδικασία ένταξης

Ειδική σύνοδος στη Μαγιόρκα

Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προσλαμβάνει νέες διαστάσεις κατά την ειδική σύνοδο των ηγετών των «15» στη Μαγιόρκα, την οποία συγκαλεί η ισπανική προεδρία στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 1995 με αποκλειστικό αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.

1971 Τροποποιητικοί νόμοι στη βουλή

Περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας

Στις 23 Σεπτεμβρίου, 1971, εγκρίνεται από τη Βουλή ο περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμησις) Τροποποιητικός Νόμος του 1971. Σκοπός του νόμου αυτού είναι η αύξηση των κατωτάτων ορίων γης στα οποία μπορεί να τεμαχιστεί η ιδιοκτησία στις περιοχές όπου εφαρμόζεται ο αναδασμός.

1955 Μάρκος Δράκος

Δραπετεύει από το Φρούριο της Κερύνειας

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 ο Μάρκος Δράκος, καταφέρνει να δραπετεύσει από το μεσαιωνικό φρούριο της Κερύνειας, όπου τον έκλεισαν οι Άγγλοι, μετά την επίθεση στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Λευκωσίας στον οποίο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές από ανατινάξεις με δυναμίτιδα.

1955 Κυπριακό πρόβλημα

Αποπέμπεται από τα Ηνωμένα Έθνη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 το Κυπριακό αποπέμπεται από τα Ηνωμένα Έθνη με ψήφους, 28 έναντι 22 και 10 αποχές. Πρωταγωνιστής των προσπαθειών για ματαίωση της συζήτησης του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση είναι ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες.

1950 Αραβικές χώρες

Στο πλευρό του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1950, η Συρία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επίσης, στην πρώτη μεγάλη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για συζήτηση ή όχι του Κυπριακού ζητήματος, υπέρ της Κύπρου τάσσονται ανεπιφύλακτα οι αραβικές χώρες Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος, Σαουδική Αραβία και Υεμένη (24 Σεπτεμβρίου, 1954).

1934 Στέλιος Κυριακίδης

Πρώτη εμφάνιση με τα χρώματα του «τριφυλλιού»

Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του Στέλιου Κυριακίδη με τα χρώματα του Παναθηναϊκού πραγματοποιείται στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 σε αθλητικούς αγώνες στην Πάτρα, όπου μάλιστα τερματίζει πρώτος στα 10.000μ. με χρόνο 38’51’’.

1934 Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Ιδρύεται στη Λευκωσία

Σε γενική συνέλευση των ποδοσφαιρικών σωματείων στη Λευκωσία στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 οριστικοποιείται η απόφαση για την ίδρυση ομοσπονδίας και εκλέγεται προσωρινό συμβούλιο που αποτελούσαν οι: Φ. Ιωαννίδης, Ν. Μιχαηλίδης, Κ. Θεμιστοκλέους, Α. Οικονομίδης και Μ. Ασσάφ.

1570 Πολιορκεία της Αμμοχώστου

Οι Τούρκοι κτίζουν πυροβολείο

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1570, μία βδομάδα μετά την πολιορκεία της πόλης, οι Τούρκοι κτίζουν πυροβολείο στον βράχο απέναντι από τον πύργο της Οπλαποθήκης και στις 26-27 του ίδιου μήνα αρχίζουν να βομβαρδίζουν τα πλοία στο λιμάνι και την Ακρόπολη.