Αξιόλογος σύγχρονος Κύπριος γλύπτης και ζωγράφος. Κατάγεται από τη Μόρφου όπου γεννήθηκε το 1946. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Μόρφου, σπούδασε στην Αγγλία τέχνη και σήμερα εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Λονδίνο. Ασχολείται ενεργά και με τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της παροικίας και υπήρξε ηγετικό στέλεχος (πρόεδρος) του Συνδέσμου Διαμερίσματος Μόρφου Αγγλίας. Διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με μέλη του Αγγλικού Κοινοβουλίου, αρκετά από τα οποία συνόδευσε επανειλημμένα στην Κύπρο μετά το 1974, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στον κυπριακό αγώνα.
Στην Κύπρο είναι γνωστός κυρίως από ανδριάντες του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' που φιλοτέχνησε κατά τα τελευταία χρόνια. Ένας ανδριάντας στήθηκε στον Πεδουλά κι ένας δεύτερος στο Ακάκι. Επίσης άγαλμα του Ντ. Παύλου στήθηκε στη Δορά και στην Πάφο ανδριάντας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Εργάστηκε στο στούντιό του στο Λονδίνο, φιλοτεχνώντας τεράστιο μπρούντζινο ανδριάντα του εθνάρχη Μακαρίου, ύψους περί τα 10 μ. Το κολοσσιαίο αυτό ορειχάλκινο άγαλμα (ανδριάντας) του αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ', στήθηκε το 1987 στον περίβολο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου στη Λευκωσία. Η τεχνική της κατασκευής αυτού του ανδριάντα (λόγω κυρίως του μεγέθους του) απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του αγγλικού Τύπου. Στην Κύπρο όμως ο Τύπος επέκρινε το έργο, θεωρώντας πως οι διαστάσεις του δεν ταίριαζαν με τον χώρο και πως γενικά δεν ήταν απαραίτητο να γίνει τόσο μεγάλο (περί τα 10 μέτρα). Τελικά ο ανδριάντας αφαιρέθηκε το 2008 από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής και μεταφέρθηκε στο Θρονί, στον Κύκκο, όπου και ο τάφος του Εθνάρχη.
Στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιαμάνης είναι επίσης γνωστός κυρίως από φιλοτέχνηση τεράστιας μπρούντζινης προτομής του Γεωργίου Παπανδρέου και από άλλες εργασίες του. Ατομικές εκθέσεις έργων του οργάνωσε στη Μόρφου, Αθήνα και Λονδίνο. Μετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και αλλού.
Ο Νίκος Κοτζιαμάνης υπέβαλε επίσης πρότασή του για στήσιμο ακόμη μεγαλύτερου ανδριάντα (ύψους 25 μέτρων περίπου) του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου στα βουνά του Μαχαιρά. Και η πρόταση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Κύπρο. Ο καλλιτέχνης είχε κάμει και όλη την απαραίτητη προεργασία για το μνημείο αυτό, περιλαμβανομένων σχεδίων, στατικών και τοπογραφικών μελετών κι ενός ανδριάντα του ήρωα σε υπερφυσικό μέγεθος, που ενδεχομένως θα αποτελούσε το πρότυπο για τον ανδριάντα των 25 μέτρων. Τελικά στο μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά στήθηκε μικρότερο σε μέγεθος ορειχάλκινο άγαλμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Κοτζιαμάνη.
Στο μεταξύ και άλλα γλυπτά του καλλιτέχνη στήθηκαν στην Κύπρο, όπως η προτομή του Δώρου Λοΐζου στη Λευκωσία και υπερφυσικός ανδριάντας του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο.