Λέγεται και σκλινιτζιά (η). Βρούλον ή και βούρλον. Επιστημονική ονομασία: Juncus sp. Οικογένεια: Βρουλωδών (Juncaceae). Γένος φυτών που περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη, ιθαγενή των εύκρατων χωρών του βορείου ημισφαιρίου. Είναι φυτά ποώδη, ετήσια ή και πολυετή, εκ των οποίων τα περισσότερα αρέσκονται σε υγρά ή και ελώδη εδάφη, ακόμη και υφάλμυρα.
Στην Κύπρο αυτοφύονται 14 είδη. Χαρακτηρίζονται από τα πολλά λεπτά και μακριά στελέχη τους. Όπου αυτοφύονται το έδαφος είναι υγρό ή και λιμνάζον. Τα απαντώμενα στην Κύπρο 14 είδη είναι:
1. Juncus maritimus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι ένα μέτρο. Αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.
2. Juncus rigidus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι 1,50 μέτρο. Αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοίτες ή όχθες ποταμών των πεδινών περιοχών.
3. Juncus acutus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 1,80 μέτρο. Αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.
4. Juncus littoralis: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και ένα μέτρο. Απαντάται κυρίως στις περιοχές των δυο αλυκών.
5. Juncus heldreichianus: Αναπτύσσεται σε ύψος γύρω στο 1,50 μέτρο. Απαντάται σε παραθαλάσσιες περιοχές, κοντά στις αλυκές και κοντά σε πηγές στα ορεινά, μέχρι και σε υψόμετρο 1.670 μέτρων.
6. Juncus inflexus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 1,50 μέτρο. Αυτοφύεται σε χαράδρες και κοντά σε πηγές, σε υψόμετρο περίπου από 150 μέχρι 1.550 μέτρα.
7. Juncus subulatus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 1,20 μέτρο. Αρέσκεται σε υφάλμυρα εδάφη, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και σε υψόμετρο 760 μέτρων.
8. Juncus sphaerocarpus: Ύψους συνήθως περί το ένα μέτρο. Απαντάται σε υψόμετρο από 180 μέχρι 1.525 μέτρα περίπου.
9. Juncus bufonius: Σύνηθες ύψος περί το ένα μέτρο. Απαντάται σε χαράδρες και πλευρές δρόμων ή και γύρω από υδατοφράκτες στα ορεινά, σε υψόμετρο από 1.090 μέχρι και 1.525 μέτρα περίπου.
10. Juncus hybridus: Σύνηθες ύψος γύρω στο 0,40 μέτρο. Αυτοφύεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και σε υψόμετρο 1.645 μέτρων περίπου.
11. Juncus ambiguus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 0,20 μέτρο. Απαντάται βασικά στην περιοχή της αλυκής Λεμεσού.
12. Juncus capitatus: To ύψος του είναι περί τα 10 εκατοστόμετρα. Αυτοφύεται σε δασώδεις πεδινές περιοχές, βασικά στην περιοχή Διορίους.
13. Juncus fontanesii: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και μισό μέτρο. Απαντάται σε δυο υποείδη, σε περιοχές με τρεχούμενα ή στάσιμα νερά, σε υψόμετρο από 210 μέχρι 1.525 μέτρα περίπου.
14. Juncus articulatus: Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και μισό μέτρο. Απαντάται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και 1.675 μέτρα περίπου.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια