Παραδείσι

Image

Το Παραδείσι βρισκόταν βόρεια του χωρίου Λιμνιά της επαρχίας Αμμοχώστου, όχι μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αμμοχώστου. Σε παλαιούς χάρτες ο οικισμός βρίσκεται σημειωμένος ως Paradisi. Σήμερα υφίσταται μόνο ως τοπωνύμιο.

 

Ο οικισμός φαίνεται να ήταν των Βυζαντινών χρονών, που κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας αποτελούσε φέουδο, αρχικά ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας. Αναφέρεται σχετικά ότι το 1197 στο Παραδείσι παραθέριζε η βασίλισσα Εχίβη (της οικογένειας των Ιβελίνων), σύζυγος του πρώτου Λουζινιανού βασιλιά της Κύπρου Αμάλριχου, μαζί με τα παιδιά της˙ τότε είχε απαχθεί από τον Έλληνα επαναστάτη και κουρσάρο Κανάκη. Συνεπώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στο Παραδείσι υφίστατο βασιλική έπαυλη.

 

Ο ντε Μας Λατρί αναφέρει τον οικισμό (Le Paradis) ως φέουδο το οποίο ανήκε, κατά τις αρχές του 14ου αιώνα, στον Jean de Brie.

 

Ο ιστορικός Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) αναφέρει επανειλημμένα το Παραδείσι ως ιδιοκτησία (φέουδο) του ευγενούς Ιωάννη ντε Μπρι κατά την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα. Αποκαλεί τον ευγενή αυτό ως «κύριο του Παραδεισιού» (signor de Paradisi).

 

Ανατολικότερα, και πλησιέστερα προς τη θάλασσα, υφίσταται ερειπωμένο εξωκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία Παραδεισιώτισσα. Ο G. Jeffery (1918) υποθέτει ότι η βασιλική έπαυλη ίσως βρισκόταν στην τοποθεσία όπου το εξωκκλήσι αυτό, που είχε κτιστεί με υλικό από την κοντινή αρχαία Σαλαμίνα.

 

Το Παραδείσι φαίνεται ότι είχε επιζήσει ως οικισμός και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εγκαταλείφθηκε ολότελα στα τέλη του 19ου αιώνα.