Στην ανατολική πλευρά του Αβδελλερού, κάπου δυο χιλιόμετρα από αυτή, βρίσκεται γυναικεία Ιερά Μονή, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Το μέρος που επιλέγηκε για το κτίσιμο της Μονής – μια μικρή πεδιάδα που στη βορειοανατολική της μεριά, αγκαλιάζεται από αρκετούς γυμνούς λόφους – είναι ερημικό και κατάλληλο για μοναχική ζωή. Η τοποθεσία είναι γνωστή με την ονομασία «Τιτσιρόμουττη».
Πρόκειται για μοναστήρι των Παλαιοημερολογιτών (Παλαιό Εκκλησιαστικό εορτολόγιο). Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
Βλέπε λήμμα: Αρχιτεκτονική
Ο θεμέλιος λίθος της Μονής τέθηκε τον Σεπτέμβρη του 1979. Ο ναός είναι τρίκλιτος, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο. Φέρει τρεις εισόδους, μια στα δυτικά, βόρεια και νότια. Ακριβώς δίπλα από το ναό της Μεταμορφώσεως, στο χώρο του μοναστηριού, υπάρχει δεύτερος μικρότερος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Κοσμά. Τα κελιά των μοναζουσών καταλαμβάνουν την ανατολική πλευρά της Μονής, ενώ τα δωμάτια του ξενώνα, τη δυτική.
Σε ένα κομμάτι γης, στο νοτιοδυτικό περίβολο της Ιεράς Μονής, δημιουργήθηκε μικρό περιβόλι. Μπροστά και γύρω από τον ιερό χώρο, υπάρχουν κυπαρίσσια και λίγα χαρουπόδεντρα. Το μοναστηριακό οικοδόμημα περιβάλλεται από περιτοίχισμα.
Αργότερα, το 1989, σε μικρή απόσταση από τη Μονή, στα νοτιοδυτικά, στην τοποθεσία «Τζοίμιστρον», πάνω σε ένα δεντροφυτευμένο λόφο, δημιουργήθηκε γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο, που αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή. Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής είναι κτισμένο στις παρυφές του μικρού λόφου. Στο χώρο του Ησυχαστηρίου, εκτός από τα κελιά των μοναζουσών, υπάρχει αίθουσα που χρησιμοποιείται ως αγιογραφείο και μια δεύτερη, στην οποία εκτελούνται διάφορα εργόχειρα από την Αδελφότητα.
Στον χώρο εκείνο υπήρχε παλαιό πολύ μικρό μοναστήρι, από το οποίο σώζονται σήμερα ελάχιστα πλινθόκτιστα κτίρια. Πρόσφατα κτίστηκε εκεί μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα με καινούργια εκκλησία και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο μεγάλος καινούργιος ναός βρίσκεται στο αριστερό άκρο και, στα δεξιά του, είναι κτισμένα τα άλλα μοναστηριακά κτίρια σε σχήμα Π, με ισόγειο και όροφο.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια