Λυκόφρων

Image

Τραγικός ποιητής της Ελληνιστικής εποχής. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα περί το 325 π.Χ. Στον Λυκόφρονα αποδίδεται το εκτενές ποίημα ἈλεξάνδραΚασσάνδρα), ένας δραματικός μονόλογος 1.474 ιαμβικών στίχων, στους οποίους η Κασσάνδρα, με σκοτεινή, αινιγματική γλώσσα, προφητεύει την πτώση της Τροίας, την τύχη των ηρώων της και όλα τα γεγονότα ως την άνοδο της Ρώμης. Ο Λυκόφρων έγραψε και τραγωδίες, από τις οποίες δεν σώθηκε καμιά, και μια διατριβή περί κωμωδίας της οποίας σώθηκαν μόνο αποσπάσματα.

 

Σε αρκετούς στίχους της Ἀλεξάνδρας ο Λυκόφρων αναφέρεται σε θεούς και ήρωες της Αρχαιότητας που σχετίζονται με την Κύπρο. Ανάμεσα στις προφητείες της, η Κασσάνδρα προβλέπει ότι πέντε ήρωες του Τρωικού πολέμου, ο Τεύκρος, ο Ακάμας, ο Αγαπήνωρ, ο Πράξανδρος και ο Κηφεύς θα κατοικήσουν την Κύπρο, την οποία ονομάζει «Σφήκειαν Κεραστίαν». Στους σχετικούς στίχους, εκτός από το παράξενο αυτό όνομα που αποδίδεται στην Κύπρο, αναφέρονται επίσης ο ποταμός «Σάτραχος», ο «Υλάτης» (Απόλλων) και η «Ζηρυνθία Μορφώ», που είναι όνομα της Αφροδίτης. Αναφερόμενος, με το στόμα της Κασσάνδρας, στον καθένα από τους τρωικούς ήρωες, ο Λυκόφρων μιλά για την καταγωγή τους, τους λόγους που τους οδήγησαν στην Κύπρο και άλλα. Για τον Τεύκρο λ.χ. λέει ότι θα φύγει από τη Σαλαμίνα της Αττικής διωγμένος από τον πατέρα του˙ για τον Αγαπήνορα ότι από στεριανός αγρότης, που ήταν στην πατρίδα του Αρκαδία, θα φθάσει στο νησί της Κύπρου και θα γίνει χαλκωρύχος και μεταλλουργός˙ και ότι ο Κηφεύς και ο Πράξανδρος, καταγόμενοι από άσημες γενιές, θα φθάσουν στη γη της «ανάσσης των Γόλγων», της θεάς Αφροδίτης. Ο Πράξανδρος θα φέρει «όχλο» από τη Λακωνία για εποικισμό της Λαπήθου, ενώ ο Κηφεύς θα φέρει στην Κύπρο συμπατριώτες του από την Βούραν, την Ώλενον και την Δύμην της Αχαΐας.

 

Στο έργο του Λυκόφρονος αναφέρεται επίσης ο θρήνος της «Κύπριδος» Αφροδίτης πάνω στον τάφο του Γαύαντος. Σύμφωνα με τον Σχολιαστή του Λυκόφρονος, Γαύας είναι ένα από τα πολλά ονόματα με τα οποία οι αρχαίοι Κύπριοι ονόμαζαν τον Άδωνι.