Κοράλλιν

Image

Τα κοράλλια που ανήκουν στη συνομοταξία των Κνιδόζωων, έχουν σχήμα πολύποδα και σκελετό από ασβεστόλιθο που καλύπτεται από μαλακούς ιστούς. Οι πολύποδες αυτοί, συνήθως στηρίζονται σε σκληρές επιφάνειες, ή κάποτε σε κατακόρυφες επιφάνειες βράχων. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζουν διακλαδώσεις και αποικίες, που σε μερικές περιπτώσεις μοιάζουν με «δέντρα» αποτελούμενα από λεπτά κλαδιά. Γενικά τα κοράλλια, που είναι διαφόρων χρωματισμών και σχηματισμών, ζουν κάποτε σε εντελώς ξέβαθα νερά και συνηθέστερα σε βαθιά νερά. Τρέφονται με πλαγκτόν. Μερικές φορές, με την επαφή προκαλούν κνησμό και ερεθίζουν το δέρμα με τα δηλητηριώδη κνιδοκύτταρά τους. Το «ψάρεμά» τους γίνεται από δύτες με τη χρήση εργαλείων, με τα οποία αποκόπτουν ολόκληρα κομμάτια από τη βάση τους, ή με την γκαγκάβα* που είναι καταστρεπτικό εργαλείο. Υπάρχουν είδη κοραλλιών που είναι πανάκριβα και περιζήτητα για την κατασκευή ακριβών κοσμημάτων. Φαίνεται ότι γι’ αυτούς αλλά και για άλλους λόγους, σε πολλές χώρες το αποκλειστικό δικαίωμα της εκμετάλλευσής τους ανήκει στο κράτος, που ανάλογα παραχωρεί με όρους άδειες αλιείας κοραλλιών. Πέραν τούτου έχουν συμβεί σε ορισμένες χώρες και θανατηφόρα ατυχήματα σε δύτες, που καταδύονται για την αλιεία των κοραλλιών σε μεγάλα βάθη.

 

Κοράλλια ζουν και στις θάλασσες της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και τα πιο κάτω δυο είδη:

 

Caryophyllia clavus, Sacchi. Αγγλική ονομασία: Cup coral. To χρώμα του είναι ρόδινο ή καφέ. Ζει στα τοιχώματα σπηλαίων, σε βράχους ή πέτρες, σε ξέβαθα και βαθιά νερά.

 

Dendrophyllla ramea, (Linnaeus). Αγγλική ονομασία: Coral. To χρώμα του είναι κιτρινωπό. Στο σχήμα θυμίζει δέντρο με κλαδιά. Ζει σε βράχους σε βαθιά νερά.