Κωνστάντζο Τζιοβάννι

Image

Αναφέρεται από τον Ιταλό αξιωματικό Άντζελο Γκάττο, στην «Διήγησίν» του για τον πόλεμο του 1570-71, ως αιχμάλωτος των Οθωμανών. Ο Άντζελο Γκάττο αναφέρει ότι, μετά την πτώση της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571, ο ίδιος και πολλοί άλλοι Ιταλοί αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν και σιδηροδέσμιοι μεταφέρθηκαν από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. Στις 20 Νοεμβρίου του 1571 οι αιχμάλωτοι αυτοί ρίχτηκαν στην φρικτή και άθλια φυλακή του Εύξεινου Πόντου (κοντά στην Κωνσταντινούπολη). Εκεί, αναφέρει ότι βρήκαν ήδη φυλακισμένους κάποιους άλλους, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και ο Τζιοβάννι Κωνστάντζο.

 

Εκείνοι που ήδη κρατούνταν στην τουρκική φυλακή από πριν, ήταν αιχμάλωτοι από τη Λευκωσία, η οποία και είχε αλωθεί από τους Οθωμανούς περίπου 11 μήνες πριν από την πτώση της Αμμοχώστου, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1570. Άρα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο Τζιοβάννι Κωνστάντζο είχε αγωνιστεί κατά των εισβολέων στη Λευκωσία, και είχε συλληφθεί αιχμάλωτος εκεί. Στη Λευκωσία άκμαζε κατά τον 16ο αιώνα η γνωστή οικογένεια Κωνστάντζο και πιθανώς ο Τζιοβάννι Κωνστάντζο ήταν μέλος αυτής της κυπριακής οικογένειας ευγενών (ο Άντζελο Γκάττο τον αναφέρει ως «κύριον Κωνστάντζο», άρα αυτός δεν ήταν στρατιωτικός αλλά πολίτης, δεδομένου ότι τους στρατιωτικούς τους αναφέρει με τον βαθμό τους. Εφόσον δεν ήταν στρατιωτικός, πιθανότατα ήταν μέλος της οικογένειας Κωνστάντζο, της Λευκωσίας).

 

Δεν είναι γνωστό εάν ο Τζιοβάννι Κωνστάντζο κατόρθωσε να επιβιώσει στην άθλια φυλακή του Εύξεινου Πόντου, και εάν αργότερα απέκτησε την ελευθερία του.