Αυγόρου, Εθνογραφικό Μουσείο

Image

Το Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου- Ίδρυμα Πιερίδη στεγάζεται στην οικία Κούτρα κτίσμα του 1921, σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό και είναι επηρεασμένη από το λαϊκό μεσαορίτικο τρόπο δόμησης της εποχής.  Εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2002. 

 

Βλέπε λήμμα: Αυγόρου

 

Φιλοξενεί τις λαογραφικές συλλογές (19ου–αρχές 20ού αιώνα) με δωρεές της  Θεοδώρας Πιερίδη, της Λουκίας Πιερίδη και της Ευγενίας Μαντοβάνη-Αστζιάν. Αποτελείται από 400 και πλέον κεντήματα, υφαντά, έργα ξυλογλυπτικής, καλαθοπλεκτικής, αργυροχοΐας, αγροτικής χρήσης, παλαιές προικώες κασέλες, έργα ναΐφ ζωγράφων κ.ά.

 

Βλέπε λήμμα: Πιερίδη Οικογένεια

 

Το Μουσείο στεγάζεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν 6 διαφορετικοί χώροι: ο στάβλος, ο αχυρώνας, το δίχωρο, το σώσπιτο, το δωμάτιο με σέντε και το μαγειρκό (η κουζίνα). Στο πάνω όροφο, ο οποίος υπήρχε μόνο σε σπίτια ατόμων με κάποια οικονομική άνεση για την εποχή, υπάρχουν δύο υπνοδωμάτια και ο ηλιακός.Μεταξύ των εκθεμάτων του βρίσκει κανείς σπάνια ξυλόγλυπτα έπιπλα του 19ου αιώνα, κοστούμια, ασημικά και κεραμικά, μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής αυτοδίδακτων κύπριων καλλιτεχνών, ανεκτίμητα παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα του 18ου - 19ου αιώνα, καθώς και πολλά άλλα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.

Το Μουσείο διαθέτει επίσης μια μεγάλη αυλή, αποθήκες, δεξαμενή νερού και πηγάδι.

Στη μεγάλη εξωτερική αυλή του οικήματος παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με την υπαίθρια καθημερινή ζωή των Κύπριων αγροτών όπως ο ανεμόμυλος για την άντληση νερού από πηγάδι, πηγάδι, δεξαμενή για την αποθήκευση του νερού και καρότσα για αγροτικές εργασίες.

Το Μουσείο βρίσκεται κάτω από Καταπίστευμα με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Πήτερ Αστζιάν, γενικού γραμματέα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Πιερίδη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image