Η Ευανθία Πιερίδου το γενός Ιωάννου Πιερίδη γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1867 και απεβίωσε το 1934. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Ιωάννη Πιερίδη (1820-1885), γιου του εθνομάρτυρα Πιερράκη Κορέλλα, ζακυνθινής καταγωγής και της Μαριούς Καρύδη, γόνου αρχοντικής οικογένειας της Κεφαλλονιάς (ο Πιερράκης, καρατομήθηκε από τους Τούρκους στις 10 Ιουλίου του 1821). Ο πατέρας της, ήταν ο ιδρυτής του μεγάλου εμπορικού Οίκου, Ι. Πιερίδη. Μητέρα της, η Καλλιόπη Ραφαήλ Χάββα από την Αλεξανδρέττα.
» Βλέπε λήμμα: Οικογένεια Πιερίδη
Λόγω του χαμού των αδελφιών της Γεώργιου και Κώστα, κατέστη η μοναδική κληρονόμος του μεγάλου εμπορικού Οίκου Ιωάννη Πιερίδη, κληροδοτώντας στην πόλη όλη την περιουσία της, που χρησιμοποιήθηκε για κοινωφελή έργα. Φοίτησε στην Σχολή Φλούχαρτ της Λάρνακας. Η Ευανθία Πιερίδη δεν παντρεύτηκε. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αγαθοεργίες υπέρ των πασχόντων συμπολιτών της.
Έκτισε δύο πτέρυγες στο παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 1934, ενώ το διώροφο αρχοντικό των γονιών της, στην περιοχή του Λαρνάκου, το δώρισε στην πόλη το 1910 με σκοπό να στεγάσει το Δημοτικό Πτωχοκομείο. Το πτωχοκομείο εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1917 από το Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη. Όπως αναφέρει ο Ν. Γ. Κυριαζής, το Πτωχοκομείο απάλλαξε τη Λάρνακα: «…από τα σμήνη των μεταβαλλόντων την επαιτείαν εις επάγγελμα». Με χρήματα που άφησε στον Δήμο Λάρνακας, κτίστηκε τη διετία 1940-1942 απέναντι από το Πτωχοκομείο η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσης. Επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσις (1967-1975), το παλιό κτήριο του Πτωχοκομείου κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.
Νοσοκομείο
Το 1933 με δωρεά της Ευανθίας Πιερίδου, η Λάρνακα απόκτησε το πρώτο της νοσοκομείο, δύο πτέρυγες του οποίου ανεγέρθηκαν στην μνήμη των αδελφών της που είχαν πεθάνει νέοι. Στη διαθήκη της δεν είχε αφήσει τίποτα στην τύχη και λόγω των περιορισμών που έθεσε, σώθηκε το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Αρχοντικό της στις Φοινικούδες, την κατεδάφιση του οποίου έχει απαγορεύσει. Στους όρους της διαθήκης αναφέρει ότι τα έσοδα από την ενοικίασή του, θα χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωσή του, καθώς και για την ανακούφιση ασθενών στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, στο οποίο έχουν καταβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ταμείο του Κληροδοτήματος κουρεύτηκε το 2013.
Μέχρι στιγμής (2022) μόνο το Αρχοντικό, έχει προσφέρει 420 χιλιάδες ευρώ στο Νοσοκομείο Λάρνακας για αγορά μηχανημάτων. Με βάση τη διαθήκη της, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευημερίας και του Κληροδοτήματος, ορίζεται ο εκάστοτε Έπαρχος, με μέλη τον Δήμαρχο Λάρνακας, τον Μητροπολίτη Κιτίου, πρόσωπα που διορίζει ο υπουργός Υγείας και δύο μέλη εκ μέρους της οικογένειας Πιερίδη.
Το Αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδου, που κτίστηκε μέσα του 19ου αιώνα, ήταν για χρόνια ετοιμόρροπο και σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναπαλαιώθηκε, αφού θεωρείται αρχαίο μνημείο. Πλέον έχει ενοικιαστεί και λειτουργεί ως εστιατόριο, με το όνομά του να έχει διατηρηθεί.
Τα διατηρητέα κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, έχουν ενοικιαστεί στο Δήμο Λάρνακας για σκοπούς μετακόμισης των Δημοτικών Υπηρεσιών. Τα χρήματα από την ενοικίαση θα καταλήγουν στο ταμείο του Κληροδοτήματος και θα χρησιμοποιηθούν επίσης για δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Η αναπαλαίωση των κτηρίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου Λάρνακας, με έσοδα από την πώληση του κτήματος στις Φοινικούδες, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο είχε αγοραστεί από την Ευανθία Πιερίδου και έγινε δωρεά στο Δήμο της πόλης, για να κτιστεί το Δημαρχείο. Επρόκειτο για το αρχοντικό της οικογένειας Μώζερα, που ήταν από τα Επτάνησα. Το αγόρασε η Ευανθία Πιερίδου και την ίδια ημέρα το ενέγραψε στο Δήμο Λάρνακας για τη στέγαση του Δημοτικού Μεγάρου.
Ποίημα από το Δημήτρη Λιπέρη
«Έθελα παραπάνω να ‘σιεις ακόμα πλούτη, για να τα δκιαμοιράζης, σγιαν κάμνεις τζιαι τωρά, είσαι σγιαν το λαλούσιν -τζι εν η δουλειά σου τούτη- παρηορκά της φτώσειας, φουμίσιν τζιαι χαρα».
Το πιο πάνω ποίημα το είχε γράψει για την Ευανθία Ι. Πιερίδου σ’ ένα από τα ποιήματά του, ο ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης, τιμώντας τη μεγάλη φιλανθρωπική της δράση.
Η διαθήκη της Ευανθίας Πιερίδη
Η Ευανθία Ι. Πιερίδου πέθανε τον Άυγουστο 1934 και από δημοσίευμα της εποχής αναδημοσιεύονται εδώ εκείνα τα στοιχεία από τη διαθήκη της που αφορούν σε χορηγίες προς την πόλη (εξαιρούνται όσα κληροδότησε σε συγγενικά της πρόσωπα).
“Η αοίδιμος Ευανθία Ι. Πιερίδου πλην των σεβαστών ποσών άτινα ζώσα διέθεσε υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών (εξ ων 8.000 λίρας υπέρ του Νοσοκομείου και 3.000 υπέρ του Πτωχοκομείου Λάρνακος), δια διαθήκης διέθεσε δια τους αυτούς σκοπούς και ολόκληρον την εκ 60.000 λιρών περιουσίαν της. Ούτω δια τη διαθήκης της ταύτης η μεταστάσα:
Πηγές: