Μεγάλος δραγομάνος της Υψηλής Πύλης κατά το 1753, όταν ο τότε αρχιεπίσκοπος Κύπρου Φιλόθεος, επικεφαλής αντιπροσωπείας από τους επισκόπους Πάφου Ιωακείμ, Κιτίου Μακάριο και Κυρηνείας Νικηφόρο πήγε στην Κωνσταντινούπολη με βασικό αίτημα την ελάττωση της φορολογίας των Κυπρίων.
Εξαιτίας ασθένειάς του, ο αρχιεπίσκοπος Φιλόθεος διέκοψε το ταξίδι του στη Βηρυτό, και στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν οι τρεις επίσκοποι, που άρχισαν αμέσως τις επαφές κι ενέργειές τους και υποστηρίχθηκαν από τον τότε οικουμενικό πατριάρχη Κύριλλο Ε΄ και τον μεγάλο δραγομάνο Ιωάννη Καλημέρη. Ο σουλτάνος όμως και η Υψηλή Πύλη θεώρησαν την παρουσία και τις ενέργειες των τριών Κυπρίων επισκόπων στην Κωνσταντινούπολη ως ανταρσία. Ο πατριάρχης Κύριλλος Ε' και ο μεγάλος δραγομάνος Ιωάννης Καλημέρης θεωρήθηκαν ως υποκινητές τους, κι ο μεν πρώτος επαύθη, ο δε δεύτερος εξορίστηκε στην Τένεδο.
Λίγο αργότερα όμως, οι τρεις Κύπριοι επίσκοποι κατόρθωσαν να πείσουν τις τουρκικές αρχές για την πραγματική αιτία της εκεί παρουσίας τους, και το θέμα έληξε. Οι Κύπριοι ιεράρχες επέστρεψαν στις έδρες τους στο νησί, μαζί με διάφορα προνόμια που τους απεδόθησαν από την Πύλη.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια