'Εβδομος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τις 3 Αυγούστου 1980 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2001.
Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελώνη σε πλούσια οικογένεια Καταλανών . Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τη Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι, και έκανε δύο παιδιά τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έγινε το 1965 μέλος της Ισπανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 3 Αυγούστου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν. Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ.
Επισκέφτηκε την Κύπρο το 1982 και είχε συναντήσεις με αθλητικούς παράγοντες και τον πρόεδρο της ΚΟΑ, Κίκη Λαζαρίδη, τον γ.γ. της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιωσήφ Χατζηιωσήφ
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έφυγε από τη ζωή, στις 21 Απριλίου 2010, σε ηλικία 89 ετών. Η πλούσια σταδιοδρομία του στο αθλητικό κίνημα έφερε την αναμόρφωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ χάρη στο έργο του κατάφερε να είναι ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της ΔΟΕ, μετά τον Πιερ ντε Κουμπερτέν (1896-1925). Παρόλα αυτά η πορεία του στιγματίστηκε με το σκάνδαλο των χειμερινών Αγώνων Σόλτ Λέικ και τη δωροδοκίας ορισμένων μελών της ΔΟΕ από διάφορες υποψήφιες πόλεις. «Κατηγορώ τον εαυτό μου, γιατί θα μπορούσα να είχα προβλέψει την επερχόμενη κρίση. Υπήρχαν πολλές φήμες, αλλά δεν μπορείς να επιβάλεις ποινές με βάση τις φήμες. Όταν αποκτήσαμε όλες τα στοιχεία, τότε αντιδράσαμε πιστεύω γρήγορα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δομή της ΔΟΕ. Θέλω να το επιτύχουμε αυτό με δύο επιτροπές, μία ηθικής, την οποία θα αποτελούν άνθρωποι έξω από τη ΔΟΕ και μία άλλη που θα ονομάζεται ΔΟΕ 2000 και θα την αποτελούν σημαντικοί αθλητικοί παράγοντες» είχε δηλώσει ο Σάμαρανκ.
Στο ελληνικό κοινό ο Ισπανός αθλητικός παράγοντας έχει μείνει για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997 είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.
Υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.
Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο : «21 χρόνια στην προεδρία της ΔΟΕ».