Διεθνής Ημέρας Αγρότισσας

Image

Η Διεθνής Ημέρας Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

 

Για κάποιους που έζησαν και μεγάλωσαν μακριά από την ύπαιθρο, η ζωή και ο αγώνας της αγρότισσας είναι γνωστός σε γενικό και θεωρητικό επίπεδο. Πριν από κάποιες δεκαετίες, σε στιγμιότυπα αποτυπωμένα στο νου, η ζωή γι’ αυτές τις γυναίκες ήταν πολύ πιο δύσκολη. Ατελείωτες ώρες στα χωράφια, φροντίδα του νοικοκυριού, μαγείρεμα, ανατροφή παιδιών, φροντίδα των ζώων, ελάχιστες έως μηδαμινές διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους (πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι, μεταφορά νερού στο σπίτι κ.ά.) σε κάνουν να απορείς για τις τεράστιες αντοχές τους.

 

Ο ρόλος της Κύπριας αγρότισσας επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Παράλληλα με τις οικογενειακές της υποχρεώσεις, ασχολείται με την παραγωγή τροφίμων και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στηρίζει δυναμικά και προωθεί νέες ιδέες και συμμετέχει σε πολλές άλλες δράσεις που αφορούν στη γεωργική εκμετάλλευση, στη διαχείριση βιοτεχνιών, καταλυμάτων, εστιατορίων και καταστημάτων, στην προστασία και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη της ομορφιάς του αγροτικού τοπίου και στην οργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, κυρίως στις νέες γενιές.

 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, παρέχονται ενισχύσεις για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μονάδων στις αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα μέτρο που αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις αγρότισσές μας, οι οποίες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μικρών βιοτεχνιών, αναζωογονώντας την αγροτική οικονομία και παράλληλα στηρίζοντας και προβάλλοντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα.

 

Ο σχεδιασμός που έχει πραγματοποιηθεί από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης στο πλαίσιο του LEADER, είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένος στις ανάγκες της Κύπριας αγρότισσας.  Κατά την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων των Ομάδων Τοπικής Δράσης, αναμένεται να προωθηθούν δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης για μη γεωργικά θέματα, δράσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στους τομείς του αγροτουρισμού, της χειροτεχνίας, της λιανικής πώλησης.  Προβλέπονται, επίσης, δημόσιες παρεμβάσεις για μικρής κλίμακας υποδομές και δράσεις συνεργασίας για δημιουργία δικτύων για προώθηση του τουρισμού της υπαίθρου.

 

Ο  ποιητής Γιάννης Ρίτσος, παρουσιάζει με έναν ανάγλυφο τρόπο στο ποίημά του «Αγρότισσα» την ζωή της γυναίκας στην ύπαιθρο:

 

«Σαν ένιωσε πως ήρθε η ώρα της, κάλεσε τους δυο

γιους της κι έκανε τη διαθήκη της. Μοίρασε δίκαια τα λιόδεντρα, τ’

αμπέλι, το μποστάνι, τη γελάδα, το γαϊδούρι. Κι ύστερα κάλεσε τις

έγκυες νύφες της, να φτιάξουν τις λαμπάδες της ταφής της.

 

Απ’ τ’ αχυρένιο στρώμα της, το μάτι της νοικοκυράς επέβλεπε,

διόρθωνε, αυτό ή εκείνο, παρακολουθούσε τη δουλειά. Τους όριζε 

σχήμα και μέγεθος, έδινε την καλή της συμβουλή.

Να ξέρουν, είπε, για τα βαφτίσια.

 

Σαν τέλειωσε κι αυτό, έκλεισε τα μάτια της, μα δε μπορούσε

ακόμη να πεθάνει. Και τότε πρόσταξε ν’ ανάψουν τις λαμπάδες. Στο

γλυκύ τους φέγγος είδε τα χέρια της λιγνά, στεγνά, πανίσχυρα, σαν

των αγίων, σαν ξερά δέντρα πού ’δωσαν πολύ καρπό. Άγρια χέρια,

πελεκημένα απ’ τη λάτρα του σπιτιού και του αγρού.

 

Κείνη την ώρα, αγάπησε τα χέρια της. Χαμογέλασε απόμακρα κι

αποκοιμήθηκε σα να ήταν είκοσι χρονών κορίτσι. Οι δυο της νύφες

σταυρώσανε τα χέρια τους επάνω απ’ την κοιλιά τους

κι απόμειναν να την κοιτάζουν με τα νέα τους μάτια διάπλατα κι αδάκρυτα.

 

Ύστερα στρώσαν το τραπέζι, βγήκαν στο κατώφλι,

και φωνάξανε τους άντρες για το δείπνο.

Οι τέσσερις λαμπάδες φώτιζαν το μεγάλο καρβέλι.

Τώρα θα ξέραν, βέβαια, και για τα βαφτίσια.»

 

(Γ. Ρίτσος, Ποιήματα, τ. 3ος, Κέδρος)

Φώτο Γκάλερι

Image