Τα γλαρόνια ή στερνίδες (Terns) είναι αποδημητικά θαλασσοπούλια μεγάλων αποστάσεων και ανήκουν στην οικογένεια Λαριδών (Laridae) όπως και όλα τα είδη γλάρων. Έχουν ασπρόμαυρα και γκρίζα χρώματα και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι γλάροι. Είναι πουλιά μακρόβια και μπορούν να ζήσουν μέχρι και τριάντα χρόνια. Τα γλαρόνια τα συναντάμε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμα και στην Ανταρτική και συχνάζουν σε ανοιχτούς βιοτόπους όπου υπάρχει νερό, στη θάλασσα, σε ποταμούς, βάλτους, λίμνες, λιμνοθάλασσες και αλυκές. Αναλόγως του είδους το μέγεθός τους κυμαίνεται από 23 μέχρι 60 πόντους, διαθέτουν λεπτές μακριές φτερούγες, διχαλωτές μακριές ουρές, λεπτό και μακρύ ράμφος και σχετικά κοντά πόδια. Τα περισσότερα είδη τρέφονται με ψάρια, ενώ μερικά είδη με έντομα που τα πιάνουν στον αέρα.
Πετούν αθόρυβα
Τα περισσότερα είδη γλαρονιών πετούν ανάλαφρα και αθόρυβα συνεχώς πάνω από το νερό για να εντοπίσουν τη λεία τους, και όταν την εντοπίσουν αιωρούνται στον αέρα για μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν με μια αστραπιαία βουτιά στο νερό τη συλλαμβάνουν. Μπορούν να κολυμπούν και να επιπλέουν στο νερό αλλά το κάνουν σπάνια, συνήθως όταν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Συνήθως γεννούν σε αποικίες πάντα κοντά στο νερό και αρέσκονται να γεννούν σε απομονωμένα ασφαλή νησάκια σε λίμνες, αλυκές και λιμνοθάλασσες. Γεννούν στο έδαφος και σε επιπλέοντα υδρόβια φυτά και ορισμένα είδη χτίζουν τη φωλιά τους με λίγα κλαδάκια ενώ άλλα δεν χρησιμοποιούν καθόλου υλικά. Αναλόγως του είδους γεννούν από ένα μέχρι τέσσερα αβγά. Τα νεαρά γλαρόνια ξεχωρίζουν εύκολα από τα ενήλικα επειδή διαθέτουν διαφορετικούς χρωματισμούς. Φυσικοί εχθροί αυτών των πουλιών αποτελούν τα αρπαχτικά πουλιά. Η αρπαγή αβγών και νεοσσών από τα αρπαχτικά πουλιά και τα σαρκοφάγα θηλαστικά όπως την αλεπού και τη νυφίτσα. Από πλευράς ανθρώπινου παράγοντα τα πουλιά αυτά κινδυνεύουν από την καταστροφή των βιοτόπων τους και από την αρπαγή των αβγών τους, καθώς σε αρκετές ασιατικές χώρες οι άνθρωποι συνηθίζουν να τα τρώνε.
Εννέα είδη γλαρονιών στην Κύπρο
Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί εννέα είδη γλαρονιών εκ των οποίων τα δύο είδη είναι πολύ σπάνια για την Κύπρο. Τα είδη γλαρονιών που συναντάμε στην Κύπρο είναι:
Το νανογλάρονο είναι ένα μικρόσωμο γλαρόνι με μήκος 21-25 πόντους. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές και σε μικρά ασφαλή νησάκια με χαλίκια γεννώντας 2-4 πιτσιλωτά αβγά. Τρέφεται με μικρά ψαράκια και κυνηγά συνήθως σε αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Το συναντάμε σε Ευρώπη και Ασία και είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να μεταναστεύσει μέχρι τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία. Στην Κύπρο μερικά ζευγάρια αναπαράγονται στη λίμνη της Ορόκλινης και στις δύο αλυκές μας. Το γελογλάρονο αναπαράγεται σε θερμές περιοχές σε αποικίες σε λίμνες και ακτές γεννώντας 2-4 πιτσιλωτά αβγά. Το συναντάμε σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία. Τρέφεται κυρίως με έντομα που τα πιάνει εν πτήσει. Το μαυρογλάρονο το συναντάμε σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Αναπαράγεται κοντά σε γλυκά νερά και φτιάχνει συνήθως τη φωλιά του πάνω σε επιπλέοντα υδρόβια φυτά γεννώντας 2-4 αβγά. Το αργυρογλάρονο το συναντάμε στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Αναπαράγεται στην Ευρώπη και Ασία κοντά σε γλυκά νερά και φτιάχνει συνήθως τη φωλιά του πάνω σε επιπλέοντα υδρόβια φυτά γεννώντας 2-4 αβγά.
Το μουστακογλάρονο το συναντάμε σε πολλά γεωγραφικά πλάτη και αναπαράγεται σε θερμές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Τρέφεται με μικρά ψάρια, έντομα και αμφίβια. Το ποτα΅ογλάρονο αναπαράγεται σε αποικίες κοντά σε αλμυρά και γλυκά νερά. Τρέφεται με μικρά ψαράκια. Στην Κύπρο μερικά ζευγάρια αναπαράγονται στη λίμνη της Ορόκλινης και στις δύο αλυκές μας.
Το χειμωνογλάρονο τρέφεται με μικρά ψαράκια που τα πιάνει με κατάδυση συνήθως σε αλμυρά νερά. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές και νησάκια. Γεννά στο έδαφος από ένα μέχρι τρία πιτσιλωτά αβγά. Το χιονογλάρονο αναπαράγεται στην Αρκτική και σε αρκτικές περιοχές της Ευρώπης, Ασίας και της Νοτίου Αμερικής. Είναι μεταναστευτικό πουλί μεγάλων αποστάσεων και μπορεί να διανύσει σε μια μεταναστευτική περίοδο μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα και κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης μετανάστευσης στο ζωικό βασίλειο. Αναπαράγεται σε αποικίες σε ακτές, νησιά και σε άλλες περιοχές κοντά σε νερό. Στην Κύπρο είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης.
Το γιγαντογλάρονο είναι το μεγαλύτερο είδος γλαρονιού με μήκος 48 μέχρι 60 εκατοστά. Αναπαράγεται σε ακτές και μεγάλες λίμνες στην Ευρώπη, Νότιο Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Είναι είδος που κινδυνεύει με αφανισμό καθώς στον πλανήτη έχουν απομείνει περίπου 50.000 ζευγάρια μόνο. Γεννούν σε αποικίες στο έδαφος σε χαλίκια και άμμο και τρέφονται με ψάρια, μεγάλα έντομα και αβγά και νεοσσούς άλλων πουλιών. Κυνηγούν τα θηράματά τους σε αλμυρά και γλυκά νερά. Στην Κύπρο είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ