Σκυλόψαρο που ανήκει στην ομοταξία των Χονδριχθύων των οποίων ο σκελετός είναι χόνδρινος, δηλαδή από τραγανό. Στις κυπριακές θάλασσες εμφανίζεται συχνά, συνήθως σε βαθιά νερά το είδος Galeorhinus galeus, (Linnaeus, 1758) της οικογένειας των Καρχαρινιδών (Carcharhinidae). Στην Ελλάδα είναι γνωστός με διάφορα ονόματα, κυρίως όμως σαν δροσίτης ή δοντάς. Η Αγγλική ονομασία του είναι Tope.
Το μήκος του φθάνει κάποτε τα 2 μ. Έχει το γνωστό σχήμα των καρχαριών, δηλαδή ατρακτοειδές σώμα, μεγάλο και σχετικά μυτερό κεφάλι, μεγάλο στόμα με κοφτερά δόντια, 5 βραγχιακές σχισμές σε κάθε πλευρά και κάπως αμυγδαλωτά μάτια. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιό του είναι μεγαλύτερο από το δεύτερο που βρίσκεται κοντά στη μεγάλη και ισχυρή ουρά του. Η ράχη του έχει χρώμα σκούρο γκρίζο με καφέ απόχρωση. Τα πλευρά του είναι πιο ανοιχτόχρωμα και η κοιλιά άσπρη. Ζει σε αμμώδεις και πετρώδεις βυθούς, σε βαθιά νερά, κάποτε όμως συχνάζει και κοντά στις ακτές. Τρέφεται κυρίως με ψάρια του βυθού.
Το κρέας του, που είναι αρκετά καλό σε ποιότητα, τρώγεται βραστό, τηγανητό ή σκορδαλιά. Ψαρεύεται με σκυλόδιχτα, χοντρά παραγάδια και τράτες.
Μια σύγχυση παρατηρείται στην ονομασία του. Πολλοί τον ονομάζουν, όπως και άλλα παρόμοια είδη, απλώς σσ΄ύλλον. Επίσης σσ΄ύλλους ή σσ΄υλλόψαρα ονομάζουν συνήθως τα είδη που έχουν μικρό μήκος, ή που κατά τη γνώμη τους είναι ακίνδυνα. Μερικοί ψαράδες ισχυρίζονται ότι όσα σκυλόψαρα δεν έχουν τα δυο χονδρά αγκάθια στη ράχη (οι κοκκαλάρηδες) λέγονται δροσίτες. Με τον δροσίτη όμως μοιάζει πολύ και ο γαλέος. Πολλές φορές συγχύζουν τα δυο είδη και τους ονομάζουν είτε γαλέους είτε δροσίτες. Εν πάση περιπτώσει, ο δροσίτης έχει κοφτερά δόντια, ενώ ο γαλέος μικρά ακίνδυνα δόντια.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια