Βισκόντης Ιωάννης Jean Visconte

Image

Υπεύθυνος του Οίκου του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' Λουζινιανού (1359 1369) στη διάρκεια της περιοδείας του στη Δύση κατά το 1367.

 

Η σύζυγος του Πέτρου, Ελεονώρα της Αραγονίας, εκδικούμενη τους παράνομους έρωτες και τις ερωμένες του Πέτρου (βλ.και λήμμα  Αλεμάν Ιωάννα) φαίνεται ότι διέπραξε και αυτή μοιχείες στην απουσία του, ειδικά με τον Ιωάννη ντε Μόρφου κόμητα ντε Ρουσιά, που τις κατήγγειλε στον Πέτρο ο Ιωάννης Βισκόντης. Οι αδελφοί του Πέτρου έπεισαν τον Βισκόντη να γράψει στον βασιλιά τα καθέκαστα, αν και αρχικά δίσταζε. Ο Πέτρος έφθασε έξαλλος πίσω μέσα σε φοβερή τρικυμία, που παρά λίγο να τον έπνιγε, υποσχόμενος δωρεές στα ελληνικά και στα λατινικά μοναστήρια του νησιού. Στο μοναστήρι της Αγίας Κλάρας βρήκε την Ιωάννα ντ' Αλεμάν, της αφαίρεσε το ράσο που της είχε επιβάλει η Ελεονώρα και τη μετέφερε στο παλάτι. Δεν μπόρεσε όμως να αποδείξει τη μοιχεία της Ελεονώρας, πιθανώς διότι ο Ιωάννης ντε Μόρφου είχε εξαγοράσει τις δυο ερωμένες του Πέτρου, την Ιωάννα και την Εχίβη ντε Σκαντελιόν, να σιωπήσουν για ό,τι γνώριζαν. Και οι δυο αυτές πιο βέβαιες κατήγοροι της βασίλισσας απέδωσαν τις κατηγορίες εναντίον της Ελεονώρας σε συκοφαντίες του Ιωάννη Βισκόντη. Και οι βαρόνοι της Υψηλής Αυλής, όπου ανέφερε το θέμα ο Πέτρος, έκριναν, όπως και ο ίδιος, ότι αν εύρισκαν τη βασίλισσα και τον κόμητα ντε Ρουσιά ένοχους, θα επέσυραν την οργή της Αραγονίας εναντίον της Κύπρου και θα διέσυραν το καλό όνομα της χώρας τους. Έτσι για να σώσουν την τιμή της βασίλισσας και να ηρεμήσουν τον βασιλιά, θυσίασαν τον πιστό Ιωάννη Βισκόντη, που φυλακίστηκε στην Κερύνεια και αργότερα στο Βουφαβέντο, όπου πέθανε από πείνα.

 

Κατά έναν χρονικογράφο, τον Μαλιπιέρο (Malipiero), η παρακμή της Κύπρου μετά την βασιλεία του Πέτρου Α' οφειλόταν (και) στη θεία δίκη για την άδικη καταδίκη του Ιωάννη Βισκόντη, καθώς και στη σφαγή του Πέτρου Α', ως να ήταν χοίρος, από τους δικούς του ανθρώπους.