Χριστοδουλίδης Ανδρέας

Image

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Πολέμι της επαρχίας Πάφου το 1942. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του το 1967. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 ήταν μέλος της Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ (ΑΝΕ). Στην Αθήνα δραστηριοποιήθηκε στον συνδικαλιστικό φοιτητικό χώρο και στη νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Αμέσως μετά την έναρξη της δικτατορίας (21 Απριλίου 1967) εντάχθηκε στη «Δημοκρατική Άμυνα» και δραστηριοποιήθηκε στο εξωτερικό. Για τη δράση του συνελήφθη και φυλακίστηκε στη Δυτική Γερμανία για ένα χρόνο. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Αγγλίας.

 

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οργανωτικού, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το 1982.

 

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε από το 1965. Εργάστηκε στην εφημερίδα Εβδομάδα και συνεργάστηκε με ελληνικά περιοδικά στο εξωτερικό, καθώς και με ελληνικές εφημερίδες του Λονδίνου. Από το 1976 ως το 1982 εργάστηκε στην Αθήνα στην εφημερίδα Εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας διετέλεσε αρχισυντάκτης (1979 - 82).

 

Το 1981 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θέση που διατήρησε μέχρι το 1987, οπότε διορίστηκε πρώτος πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε το 1988 και ανέλαβε ως ειδικός γραμματέας Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ελληνικού υπουργείου Προεδρίας. Το 1989 ανέλαβε ως διευθυντής της Εξόρμησης. Το 1990 επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε τη διεύθυνση του ιδιωτικού ραδιοσταθμού «Ράδιο Σούπερ», του πρώτου ιδιωτικού ραδιοσταθμού που άρχισε να εκπέμπει κανονικά προγράμματα.

 

Το 1991 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος στις Εκδοτικές Επιχειρήσεις «Χρ. Τεγόπουλος».

Το 1993 ορίστηκε για δεύτερη φορά γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, θέση που διατήρησε μέχρι το 2004 οπότε και ορίστηκε σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης του πρακτορείου. Από το 1994 δίνει σειρά διαλέξεων κάθε χρόνο στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

 

Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο «Διεθνή και Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων» που αποτελεί  συγκέντρωση από κείμενα των διαλέξεών του στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας  την ιστορική πορεία των Πρακτορείων Ειδήσεων. Παράλληλα μετέφρασε και  προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα τα  πανεπιστημιακά εγχειρίδια «Η τέχνη της δημοσιογραφίας» των Floyd K. Baskette, Jack Z. Sissors, Brian S. Books (1986,1990), και το επίσης αμερικανικό πανεπιστημιακό εγχειρίδιο «Η τέχνη του ρεπορτάζ» των Mitcheel Charnley (1992), ενώ το 2006 μετέφρασε και εμπλούτισε με ορισμένα κεφάλαια, το αγγλικό πανεπιστημιακό βιβλίο του Andrew Boyd «Η τέχνη της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας».

 

Πέθανε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου 2012.