Ακάμας

Image

Η μυθολογία αναφέρει τρεις ήρωες με το ίδιο όνομα. Κι οι τρεις σχετίζονται με τον Τρωικό πόλεμο, και ο τρίτος   αυτούς και με την Κύπρο:

 

1. Ήρωας του Τρωικού πολέμου, γιος του Αντήνορος και συναρχηγός, μαζί με τον Αινεία, των Δαρδάνων. Σκοτώθηκε από τον Μηριύνη (Ομ.Ιλιάς. Π, 342-3). Ο Ακάμας παρουσιάζεται σε έργα του αρχαίου Έλληνα ζωγράφου Πολύγνωτου (5ος αιώνας) στον «Θησαυρό των Κνιδίων» στους Δελφούς των οποίων τα θέματά ήταν η Νεκυία (επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη) και η άλωση της Τροίας.

Ο Παυσανίας διέσωσε μια λεπτομερή και προσεκτική περιγραφή αυτών των τοιχογραφιών, μορφή προς μορφή (X 25-31). Τα θεμέλια του κτίσματος έχουν αποκαλυφθεί από τις γαλλικές ανασκαφές στους Δελφούς. Από αυτά τα στοιχεία κάποιοι αρχαιολόγοι έχουν προσπαθήσει να ξαναφτιάξουν τις ζωγραφιές, εκτός φυσικά από τα χρώματά τους. Οι μορφές τους ήταν κεχωρισμένες και σπανίως επικάλυπταν η μία την άλλη, εκτεινόμενες σε δύο ή τρεις σειρές η μία πάνω από την άλλη. Φαίνεται ότι οι ζωγραφικές απεικονίσεις της εποχής γίνονταν με σχεδόν ακριβώς το ίδιο σχέδιο που είχαν και οι σύγχρονές τους ανάγλυφες αναπαραστάσεις.

 

2. Αρχηγός των Θρακών στον Τρωικό πόλεμο, γιος του Ευσώρου, γνωστός για την ταχύτητα και γενναιότητά του. Σκοτώθηκε από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο (Ομ.  Ιλιάς, 2, 5 a).

 

3. Γιος του Θησέα και της Φαίδρας, αδελφός του Δημοφώντος, επώνυμος ήρωας της Ακαμαντίδος φυλής (Διόδωρος, 4,62), από την οποία καταγόταν κι ο Περικλής. Τα Σχόλια στην Οδύσσεια (λ. 321), τον θέλουν γιο του Θησέα και της Αριάδνης. Δεν αναφέρονται ούτε αυτός, ούτε κι ο αδελφός του Δημοφών, στα Ομηρικά Έπη. Αναφέρονται ωστόσο σαν ήρωες του Τρωικού πολέμου στα Κύκλια Έπη και σε άλλα έργα αρχαίων συγγραφέων, καθώς και από τους τραγικούς Σοφοκλή (Φιλοκτήτης, 562) και Ευριπίδη (Εκάβη, 125 και Ηρακλείδαι, 35).

 

Σύμφωνα με μεταγενέστερη μυθολογική παράδοση, οι γιοι του Θησέα Ακάμας και Δημοφών πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, ο Ακάμας μάλιστα ήταν ένας από τους Έλληνες ήρωες που είχαν κρυφτεί στον Δούρειο Ίππο (Παυσ. 1, 23, 10). Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Ακάμας πήγε στην Τροία μαζί με τον Διομήδη, πριν από την έναρξη του μεγάλου πολέμου, για να φέρει πίσω την Ελένη, εκεί δε τον ερωτεύτηκε η κόρη του Πρίαμου Λαοδίκη.

 

Μετά την άλωση της Τροίας, ο Ακάμας ίδρυσε, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, -διάφορες πόλεις- αποικίες, όπως το Ακαμάντιον στη Φρυγία, ενώ αναφέρεται και η ίδρυση πόλεων στη Μικρά Ασία από τον Ακάμαντα, τον Σκαμάνδριο (γιο του Έκτορα) και τον Ασκάνιο (γιο του Αινεία). Στην Κύπρο επίσης ο Ακάμας ίδρυσε αποικία, στην περιοχή που μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του. Στον Ακάμαντα της Κύπρου μάλιστα αναφέρεται ότι ο ήρωας είχε πέσει από το άλογό του με αποτέλεσμα να καρφωθεί από το ξίφος του (Σχόλ. Λυκοφρ. 495, Ησύχιος, λ.  Ακάμας, Στράβων, 14,683).

Φώτο Γκάλερι

Image