Γερμανός ευγενής, κόμης, του 15ου-16ου αιώνα. Όπως μαρτυρεί και το οικογενειακό του επίθετο ήταν μέλος της ηγετικής οικογένειας του Τσβαϊμπρίκεν (Zweibrucken), πόλης της Γερμανίας, στην πολιτεία Ρηνανίας-Παλατινάτου.
Ο κόμης Αλεξάντερ φον Τσβαϊμπρίκεν έκανε το έτος 1495 ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, συνοδευόμενος από ομάδα συμπολιτών του και δικό του προσωπικό. Κατά το ταξίδι του προς και από τους Αγίους Τόπους, πέρασε και από την Κύπρο δύο φορές (6-7 Αυγούστου και ξανά 21-26 Σεπτεμβρίου του 1495).
Καρπός του ταξιδιού του, ήταν ένα σύγγραμμα με τις εμπειρίες του. Ωστόσο το ταξιδιωτικό εκείνο κείμενο του κόμη είχε στην πραγματικότητα γραφτεί από τον γραμματέα του, που τον συνόδευε, κάποιον Johann Meisenheimer. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, και ακολουθεί ημερολογιακή καταγραφή. Έτσι, υπάρχουν σ' αυτό και δύο σύντομα αποσπάσματα περί Κύπρου.
Στα αποσπάσματα αυτά γίνονται αναφορές στην Πάφο, την Επισκοπή (Λεμεσού) τότε ιδιοκτησία της οικογένειας Κορνάρο, την ίδια τη Λεμεσό που μαρτυρείται ως πόλη ολότελα κατεστραμμένη τότε από ισχυρούς σεισμούς. Επίσης στις Αλυκές (Λάρνακα) και στον ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου ο κόμης και οι υπόλοιποι έθαψαν έναν επίσκοπο που ταξίδευε μαζί τους αλλά πέθανε στο καράβι.
Στο κείμενο περί Κύπρου του κόμη Αλεξάντερ φον Τσβαϊμπρίκεν παρέχονται διάφορες πληροφορίες που ωστόσο μας είναι γνωστές και από αρκετές άλλες πηγές, τις οποίες πάντως επιβεβαιώνουν. Η κυριότερη μαρτυρία στο κείμενό του αφορά την πόλη της Λεμεσού, η οποία είχε σχεδόν πλήρως καταστραφεί από τους ισχυρούς σεισμούς του 1491, οι οποίοι πάντως έπληξαν σοβαρά και πολλές άλλες περιοχές της Κύπρου.
Όπως μαρτυρείται και από άλλες πηγές, ιδιαίτερα είχε πληγεί η Λεμεσός, που περίπου ισοπεδώθηκε και έχασε όλα σχεδόν τα λαμπρά μεσαιωνικά της οικοδομήματα. Ανάμεσα στα χαλάσματα, οι άνθρωποι κατασκεύασαν τότε καλύβες και άλλα πρόχειρα υποστατικά, στα οποία και ζούσαν. Δεδομένου ότι ήδη η Κύπρος ευρισκόταν υπό την κατοχή των Βενετών, οι οποίοι ήταν εντελώς αρνητικοί στο να διαθέτουν χρήματα για ανάπτυξη της Κύπρου, οι καταστροφές από τους ισχυρούς σεισμούς δεν αποκαταστάθηκαν.