Με το όνομα αυτό είναι γνωστά τρία είδη μικρών ψαριών της ομοταξίας των οστεϊχθύων, που εμφανίζονται στα νερά μας. Χαρακτηρίζονται από το μικρό τους μέγεθος και το σχεδόν διαφανές σώμα τους. Τα ψάρια αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Αθερινίδων (Atherinidae) είναι:
α) Atherina hepsetus (Linnaeus), 1758. Αγγλικά Sand smelt. To μήκος της φθάνει μέχρι τα 15 εκ. περίπου. Εμφανίζεται σποραδικά.
β) Atherina (Hepsetia) boyeri, Risso, 1810. Αγγλικά Boyers's Sand smelt. To μήκος της φθάνει τα 18 εκ. περίπου. Εμφανίζεται συχνά.
γ) Atherina (Hepsetia) Pinguis, Lacepede , 1803. To μήκος της φθάνει τα 10 εκ. περίπου. Εμφανίζεται συχνά.
Αυτά τα ψάρια, είναι επίσης λιγότερο γνωστά και με το όνομα αθερινός. Στην Ελλάδα είναι γνωστά με τα ίδια ακριβώς ονόματα. Το είδος Α. hepsetus το λέγουν και σουβλίτη. Το σώμα της αθερίνας είναι μακρόστενο, σχεδόν κυλινδρικό, και τα μάτια της μεγάλα. Η ουρά της είναι διχαλωτή. Το χρώμα της είναι βασικά ασημένιο. Ζει σε μεγάλα κοπάδια κοντά στις ακτές, στην επιφάνεια. Το κρέας της είναι πολύ νόστιμο. Τρώγεται τηγανητή ή με τα αυγά. Θεωρείται ως ένα από τα πιο καλά δολώματα. Ψαρεύεται, δύσκολα όμως, με καλαμίδι και δόλωμα κομματάκια σουπιάς ή γαρίδας, ή ζυμάρι που γίνεται από φρέσκο ψωμί. Με τα δίχτυα πιάνεται αλλά σπάνια. Μερικοί χρησιμοποιούν ως δίχτυ στις ακρογιαλιές το τούλι, οπόταν την ψαρεύουν με επιτυχία.